Kysyimme tätä: Miksi Rauhansoutu päätettiin järjestää

0
Uudenkaupungin rauhan solmimisesta tulee kuluneeksi 301 vuotta. Sen kunniaksi Kaupunginlahdella järjestetään jälleen Rauhansoutu.

Huomenna lauantaina järjestetään Venetsialaisten yhteydessä perinteinen Rauhansoutu. Kaupunginlahdella nähtävä historiallinen kuvaelma symboloi Uudessakaupungissa vuonna 1721 solmittua Ruotsin ja Venäjän välistä rauhansopimusta.
Ukrainan hyökkäyssodan takia tapahtuman järjestäminen on herättänyt myös keskustelua. Rauhansoudussa on perinteisesti ollut kolmannessa veneessä esillä Venäjän lippu ja osa rauhansopimustekstistä on luettu Kaupunginlahden rannalta ääneen venäjäksi.

Kysyimme tapahtuman järjestelyissä mukana olevan Uudenkaupungin rauhan juhlavuoden työryhmän edustajalta miksi Rauhansoutu päätettiin nyt järjestää?

– Pohdimme Rauhansoudun järjestämistä melko pitkään keväällä Rauhan juhlavuoden työryhmässä. Viime vuonnahan koko Venetsialaisviikonlopun tapahtumat peruuntuivat koronapandemian vuoksi. Päätimme yrittää järjestää soudun samalla kuin muutkin samana viikonloppuna peruuntuneet tapahtumat, kunnioittaen 301 vuotta sitten solmittua Uudenkaupungin rauhaa. Ehtona oli, että mukana aiemmin olleet yhdistykset lähtevät omalta osaltaan mukaan järjestelyihin. Asiasta neuvoteltiin Pohjola-Nordenin, Suomi-Venäjä -seuran sekä Vakka-Suomen reserviupseerien edustajien kanssa ja pienen pohdinnan jälkeen, kaikki olivat valmiita tulemaan mukaan, ja tekemään eläväksi tätä merkittävää, historiallista tapahtumaa. Tapahtuman aiemmin järjestänyt LC Uusikaupunki -yhdistys oli lopettanut toimintansa, joten rauhan juhlavuoden työryhmä on vastannut pääosin tapahtuman järjestelyistä tänä vuonna.

Miksi päädyitte siihen, että Rauhansoutu esitetään kuten aiemmin on ollut tapana, Ukrainan hyökkäyssodasta huolimatta?
– Uudenkaupungin rauha on osa historiaa, ja historiaa emme voi muuttaa. Haluamme kunnioittaa historian tapahtumia, ja samalla elävöittää ja tuoda historian lähelle nykypäivän ihmistä tapahtuman myötä. Täysin samalla tavoin rauhansoutua ei esitetä. Vakka-Suomen reserviupseerien, eli kuvainnollisesti rauhan veneessä on tänä vuonna Uudenkaupungin lipun lisäksi Ukrainan lippu. Haluamme lipun myötä osoittaa tukemme Ukrainalle ja ukrainalaisille ja toivomme rauhan toteutumista myös tänä päivänä.

Oletteko ottaneet huomioon tapahtumaan liittyvän riskin häiriköinnistä vai uskotteko, että katsojat osaavat erottaa historiallisen näytelmän nykypäivän tapahtumista?
– Rauhansoudulla on Uudessakaupungissa pitkä perinne. Soutua on järjestetty ensimmäisen kerran jo vuonna 2001. Uskomme, että ihmiset täällä ymmärtävät, mistä on kysymys, eivätkä peilaa tilannetta nykypäivän tapahtumiin. Sillalla ovat toki myös järjestyksenvalvojat, jotka pitävät tarvittaessa järjestystä yllä tapahtuman ajan.