Lasten ruutuajat eivät tätä nykyä ole vain vanhempien vastuulla

0

Tietokoneiden ja puhelinten teknologia on kehittynyt huimasti 2000-luvulla. Yhteiskuntamme on yrittänyt ahkerasti pysyä kehityksen tahdissa. Niinpä vuonna 2018 varhaiskasvatukseen tuotiin ensimmäistä kertaa ipadit ja tabletit kokeiluun, jonka jälkeen laitteet otettiin pysyvästi käyttöön. 3-6-vuotiaat lapset saavat siis päiväkodissa kokeilla erilaisia sovelluksia ja esimerkiksi tabletilla kuvaamista. Kouluun siirryttäessä erilaisten mobiililaitteiden käyttö vain lisääntyy.

Itse kuulin tableteista varhaiskasvatuksessa tehdessäni hiljattain keikkatöitä päiväkodissa. Asia herätti minussa silloin paljon kysymyksiä, joten lähdin selvittämään asiaa. Tabletit otettiin kokeiluun neljä vuotta sitten. Lapset saivat esimerkiksi pihalla tai retkillä kuvata kameralla, ja heille annettiin tehtäväksi harjoitella videoiden tekemistä Imovie-sovelluksella. Näiden lisäksi kokeilussa oli tavallisia pelisovelluksia. Syynä käyttöönottamisella oli muun muassa se, että lapset oppivat tasa-arvoisesti käyttämään tabletteja ennen koulun alkua.

Tasa-arvoisuus ei kuitenkaan toimi, jos kaikissa päiväkodeissa ei ole tabletteja käytössä. Kyseltyäni tuttavapiiristä, huomasin, että tabletit päiväkodeissa ovat monelle uusi asia. Tämä viestii siitä, etteivät laitteet suinkaan ole kaikkialla käytössä. Lisäksi olen kevään ajan lukenut uutisia ja mielipidekirjoituksia siitä, ettei esimerkiksi pääkaupunkiseudun päivähoitoyksiköissä ole varaa uusiin leluihin tai kirjoihin. Tuskin resurssit tällöin riittävät uusiin mobiililaitteisiinkaan.

Jos kaikissa päivähoitoyksiköissä ei ole tabletteja, perustelu tasa-arvoisuudesta ei ole pätevä. Miksi lapsille siis tyrkytetään laitteita, kun niitä löytyy jo lähes jokaisesta kotitaloudesta lapsen kokeiltavaksi? Koska älypuhelimet aiheuttavat tunnetusti riippuvuutta, uskon vanhempien itse haluavan säännöstellä pienen lapsen ruutuaikaa ja tutustumista laitteisiin. Niiden tunteminen kun ei ole tarpeellista vielä alle päiväkoti-ikäiselle.

Luonnollisesti haluamme opettaa ja totuttaa lapset jo nuorena digitaliseen maailmaan. Laitteiden käyttö kouluissa lisääntyi viime vuosina esimerkiksi koronan iskiessä, kun oppilaat joutuivat jäämään kotiin opiskelemaan. Silloin laitteiden tunteminen oli tarpeellista ja tärkeää. Tänä syksynä kuitenkin toivotaan jo etäopiskelun olevan takana, mutta laitteiden käyttö jatkuu samanlaisena, ellei lisääntyneesti.

Ensimmäisellä luokalla vanhempia ohjeistetaan lataamaan erilaisia opetussovelluksia ja toisella oppilas katsoo jo itse puhelimestaan läksynsä. Useissa kouluissa lapselle annetaan koulun ajaksi ja kotiin otettavaksi Ipad jo neljännellä luokalla, jolloin se asetetaan oppimistapojen keskiöön.

Puhelinten ja tablettien käyttö kouluissa on ristiriidassa WHO:n antaman ruutuaikasuosituksen kanssa. Kuinka vanhempien tulisi seurata lastensa ruutuaikoja, jos suositeltu kaksi tuntia täyttyy jo koulupäivän aikana ja loput läksyjä tehdessä?

Ruutuaika oli lisääntynyt jo 2010-luvun alussa huomattavasti, minkä jälkeen se on ollut vain nousussa. Tämä on vähentänyt muun muassa lasten liikkumiseen, ulkoiluun, opiskeluun ja jopa fyysiseen kanssakäymiseen käytettyä aikaa. Puhelinriippuvuus voi asiantuntijoiden mukaan aiheuttaa pahimmillaan päänsärkyä, huimausta ja jopa rytmihäiriöitä.

Esimerkiksi näistä syistä itseäni huolestuttaa jatkuvasti oma puhelimen käyttö. Vapaa-ajasta huomattavan paljon kuluu Instagramin selaamiseen, ja puhelin on kädessä vielä sängyssä ennen nukkumaanmenoa, suosituksista huolimatta. Olen kehittänyt tapani ilman, että mobiililaitteet olivat osa varhaiskasvuani tai alakouluopetusta.

Lapsena opittujen tapojen tiedetään jatkuvan aikuisuuteen, joten puhelinriippuvaisuuden voi olettaa vain lisääntyvän tulevaisuudessa samoin kuin sen aiheuttamien ongelmien.

Iines Toivonen

kesätoimittaja