Launtailautanen:Muistini mukaan mustikkapiirakka

0
Juusto-mustikkakakku tai -piirakka, hyvää joka tapauksessa.

Keittiössä hellan, liesituulettimen ja maustekaapin viereisessä kaapissa ylähyllyllä sen piti olla. Nimittäin vihreäkantisen, vahapintaisen paksun vihkon, johon oli kirjoitettu ruokaohjeita kauniilla oikealle kaartuvalla käsialalla.

Vihkon sisään oli myös taiteltu lehdistä leikattuja ruokaohjeita monien vuosien aikana. Kaikki ohjeet olivat sopivasti sekaisin ja osa sivuista oli täynnä tahroja. Toisissa teksti oli niin haalistunutta, että siitä ei enää selvää saanut.

Ruokaohjeita pursuava vihko on äitini ja hän käytti ja täytti sitä ahkerasti ihan viime vuosiin saakka. Kesälomalla yritin löytää vihkon, koska olin etsimässä yhtä tiettyä piirakkaohjetta, jota äitini valmisti mustikka-aikaan loppukesästä. Vihko löytyikin, mutta etsimäni ohje sen välistä puuttui.

Äiti muisti tämän ohjeen heti, vaikka paljon muita asioita vanhalla ihmisellä onkin jo ehtinyt unohtua. Nimittäin ohje ei suinkaan kulkenut piirakan nimellä, vaan olikin kakku. Eipä kuin uudelleen selaamaan vihkon ohjeet ja sieltähän se löytyi: juusto-mustikkakakku.

Sitä äiti ei enää tosin muistanut, miksi selvä piirakka olikin yhtäkkiä kakku.

Tämä herkku oli meillä lapsuuden kodissani sellainen parempi tarjottava, jota valmistettiin ehkä vain muutaman kerran kesässä, kun sukulaisia tuli maalle kyläilemään.

Nyt kun mustikoita on metsät täynnänsä, paitsi ne metsät, joissa itse liikun, ehdotan, että kokeilet tätä maukasta vaihtoehtoa viikonlopun sulostuttajaksi. Vaikka sosiaalinen media on täynnä onnistuneita mustikkaretkiä, itse turvauduin torin antimiin.

Sen lisäksi, että mustikka saa suupielet sinisiksi, se on myös villiä superfoodia parhaimmillaan. Mustikka auttaa myös uusien asioiden oppimisessa ja vanhojen asioiden muistamisessa. Joten eikun metsään tai torille marjojen poimintaan.

Juusto-mustikkakakku


Pohja:

3 dl vehnäjauhoja

100 g huoneenlämpöistä voita

2 rkl smetanaa

Täyte:

200 g maustamatonta tuorejuustoa

2 kananmunaa

11/4 dl sokeria

1 tl vanilliinisokeria

Pinnalle:

½ l mustikkaa

2 dl smetanaa tai ranskankermaa

½ dl sokeria

Sekoita pohja-aineksista kiinteä taikina ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Paista noin 10 minuuttia 200 asteessa.

Sekoita täyte: vatkaa kananmunat ja sokeri ja lisää sekaan muut aineet. Kaada seos pohjan syvennykseen. Levitä pinnalle mustikat. Jos mustikat ovat kovin meheviä, sekoita niiden joukkoon ensin 1 rkl perunajauhoja. Paista noin 45 minuuttia 175 asteessa.

Anna jäähtyä noin 15 minuuttia huoneenlämmössä. Sekoita smetana ja sokeri. Levitä mustikoille ja paista vielä noin 10 minuuttia.

Jäähdytä ja pidä jääkaapissa useampi tunti ennen tarjoamista.

Tiina Perähannu-Silvola