Laura Heino vuokraa Airbnb-asuntoaan jo neljättä vuotta

0
Laura Heino markkinoi asuntoaan hyvällä sijainnilla, sillä asunto sijaitsee keskustassa ja Vanhan kirkon vieressä.

Laura Heino on pitkään käyttänyt Airbnb-asuntoja matkustaessaan. Niinpä muuttaessaan pois omistusasunnostaan hän alkoi vuokrata vanhaa kotiaan Airbnb-asuntona, jota hän yrittää samalla myydä eteenpäin.

Airbnb on Yhdysvalloissa perustettu yritys, joka mahdollistaa huoneiston tai huoneen vuokraamisen matkailijoille. Vuokralaisia houkutellaan erityisesti persoonallisella sisustuksella ja hyvällä sijainnilla.

Heino aloitti oman asuntonsa vuokraamisen noin neljä vuotta sitten. Koska asunto on myös myynnissä, pyrkii Heino pitämään sitä vuokraajilla vain lyhyitä aikoja, kuten viikon, kerrallaan.

– Idea asunnon muuttaminen Airbnb:ksi lähti siitä, kun ajattelin lyhytaikaisen vuokrauksen etuja. Koska jos asunto menee kaupaksi jossain kohtaa, niin en ole sitoutunut pitkäaikaiseen vuokraukseen, Heino kertoo.

Airbnb-toimintaa suositellaankin usein heille, jotka matkustavat paljon tai omistavat useamman huoneiston.

Heino kertoo asunnon olleen koko ajan listoilla Airbnb-sivustoilla, vaikka siellä on asunut perhe jo kaksi vuotta. Perheen muuttaessa kuun vaihteessa pois, aukeaa asunto taas elokuussa lyhytaikaisille vuokrauksille.

– Se on todella kätevää, kun listauksessa voi säädellä kalenteria. Minulla on ollut asunto sivustolla koko ajan, mutta se ei ole näkynyt vapaana.

Airbnb on varsin joustava vaihtoehto asunnon vuokraukselle, mikä tuo osaltaan lisätöitä välittäjälle.

– Edellinen vuokralainen on ollut siellä nyt omilla kalusteillaan, niin meidän tulee kalustaa se pikavauhtia päivässä heti heidän muutettuaan.

Airbnb asunnoissa valttikortti on persoonallinen sisustus, joten kalustuksen ja muiden tarpeiden hankintaan on monia ratkaisuja. Heino kertoo löytävänsä esimerkiksi hyviä sohvia ja jopa sänkyjä muun muassa Facebookin kautta. Siellä tavaroiden vaihtamiseen ja myyntiin on erilaisia ryhmiä alueen ja tarpeen mukaan.

Kalustamisen lisäksi töitä teettävät vuokralaiset ja heidän auttamisensa.

– Jos haluaa pitää Airbnb:ta, on oltava valmis vastaamaan nopeasti, jos vuokralainen soittaa esimerkiksi kysyäkseen wifin salasanaa.

Heino pyrkii myös aina itse viemään avaimet ja näyttämään paikat asiakkaille. Joskus saattaa tulla kiire, jos jotakin esimerkiksi hajoaa ennen seuraavien tulemista. Ongelmien varalta Heino pitää aina yhden välipäivän, jonka aikana asunnon ehtii siivota ja laittaa kuntoon seuraavia varten.

Omasta Airbnb-listauksestaan Heino kertoo saaneensa kyselyjä vain suomalaisilta matkailijoilta.

– Muualle tulee varmasti matkailijoita ulkomailtakin. Itse olen alkanut kirjoittaa ilmoituksia englanniksi, jotta se saavuttaa myös ulkomaanmatkailijat.

Asuntoa ovat kyselleet lähinnä vanhemmat pariskunnat ja muut kahdestaan matkustavat.

– Nyt on lähinnä vanhempia pariskuntia kysellyt. Joku pyysi jo ensi kesäksi koko kuukaudeksi vuokrausta.

Varauksia on tullut myös kovin vähän, sillä Heino ei ehtinyt avata asuntoa tapahtumia varten. Hänen mukaansa varauksia tulee huomattavasti enemmän kesäisin kuin muina vuodenaikoina.

– Airbnb-toiminnalla olen pystynyt pienentämään asunnosta koituvia kuluja, vaikkei siinä voitolle pääsekään.

Iines Toivonen