Liikenteessä törttöillään

0

Lounais-Suomen poliisin mukaan törkeisiin ylinopeuksiin syyllistyviä tavataan liikenteestä juuri nyt niin paljon kuin poliisi pystyy niitä valvomaan.

Sunnuntaiaamuun mennessä poliisi oli kirjannut kahdeksan ilmoitusta törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Kolmessa kuljettaja oli lisäksi päihtynyt ja jokaisen osalta päihtymys ylitti törkeän rattijuopumuksen rajan. Liikenneturvallisuuden vaarantamisia kirjattiin perjantai-illan ja lauantain aikana yli 60 kappaletta. Rattijuopumuksesta epäiltyjä poliisi oli tavoittanut 30. Heistä puolet on epäiltynä törkeästä rattijuopumuksesta.

Huonon liikennekäyttäytymisen osalta poliisia työllisti erityisesti Salossa järjestetty, usean sadan kulkupelin, mopomiitti. Mopojen lisäksi miitissä oli mukana moottoripyöriä ja autoja. Poliisi joutui ottamaan usealta osallistujalta ajokortin pois vakavan piittaamattomuuden takia. Mukana oli myös pari humalaista kuskia.

Vaikka nuorten, 15–24-vuotiaiden, liikennekuolemat ovat vähentyneet, niin silti viimeisen kolmen vuoden aikana on liikenteessä kuollut keskimäärin 40 nuorta joka vuosi. Vuosittain liikenteessä loukkaantuneiden nuorten lukumäärää on noin 1350. Menehtyneistä kolme neljästä on ollut nuoria miehiä.

Liikenneturvan keräämien tilastotietojen mukaan tieliikenteen rattijuopumustapauksissa kuolleista joka neljäs, ja loukkaantuneista joka kolmas, oli nuoria. Lisäksi nuorten kuljettajien väestöön suhteutettu kuolemanriski liikenteessä on kaksinkertainen koko väestöön verrattuna. Tähän yhtenä selityksenä on riskihakuinen ja siten onnettomuuksille altistava ajotyyli.

Valtaosa nuorista osaa toki käyttäytyä myös liikenteessä. Fiksu nuori myös ymmärtää milloin sinne ratin taakse ei ole asiaa. Omasta kaverista välittämistä on se ettei päästä häntä humalassa auton rattiin tai kannusta häntä ajamaan liikenneturvallisuutta vaarantavalla tavalla.

Mutta myös aikuisilla on peiliin katsomisen paikka. Liikenteessä kaivataan ryhtiliikettä kaikilta. On järjetöntä, että poliisin rajallisista resursseista iso osa menee liikennetörttöilyjen selvittämiseen. Onnettomuuksia aina sattuu, mutta moni onnettomuuskin jäisi tapahtumatta liikennesääntöjä ja järkeä noudattamalla.

Maija Ala-Jääski