Lukiossa aloitti tavallista pienempi ikäluokka

0
Lukion muutti vuosi sitten Novidan A-rakennukseen.

Uudenkaupungin lukiossa aloitti viime viikolla 57 uutta opiskelijaa. Määrä on hieman pienempi kuin tavallisesti, mutta johtopäätöstä lukion kiinnostavuudesta ei voi vetää.

– On vähän pienempi porukka kuin aikaisempina vuosina ja vähän alle keskiarvojen. Ikäluokissa on vaihtelua, kertoo lukion rehtori Esa Pirkola .

Lukion kokonaisoppilasmäärä on 215, mikä selittyy osin sillä, että kaksi edellistä ikäluokkaa olivat normaalia suurempia, ja lukion 3,5–4 vuodessa läpi käyvien määrä vaihtelee.

Esimerkiksi kaksi vuotta sitten lukiossa aloitti peräti 81 uutta lukiolaista.

Lukiossa uusi lukukausi alkoi viime vuotta rauhallisemmissa tunnelmissa. Lukio muutti vuosi sitten väistötiloihin Novidan A-rakennukseen.

– Olemme valmiiksi jo muuttaneet väistötiloihin ja viime vuosi on harjoiteltu niissä, eli turvallisesti päästään aloittamaan uusi lukuvuosi, Pirkola sanoo.

Opiskelijamäärän lasku ei Pirkolan mielestä johdu väistötiloista, vaan yksinkertaisesti pienemmästä ikäluokasta. Uudenkaupungin ulkopuolelta tulleiden lukiolaisten määrä on ollut joka tapauksessa vähäistä.

– Olemme kertoneet oppaissa, että meillä on hyvät väistötilat. Vain yhteiset aulatilat ovat pienet, mutta muuten lukion opetustilat ovat varsin hyvät. Hieman tiiviisti ollaan ja tilat ovat koko ajan käytössä, mutta hyvin on pärjätty, Pirkola tiivistää.

– Olemme kohtuullisen tyytyväisiä ja nämä ovat välivaiheen tilat, kun vuonna 2025 pääsemme Wintteriin, Pirkola jatkaa.

Uusi lukuvuosi on alkanut melkolailla samoissa tiloissa kuin vuosi sitten. Tulevaa sivistys- ja hyvinvointikeskusta silmällä pitäen harjoitellaan jo.

– Wintteriä ajatellen olemme ottamassa uutta opetusteknologiaa käyttöön. Voimme kokeilla uutta teknologiaa, jotta olemme valmiita ottamaan ne käyttöön uusissa tiloissa. Tulevaisuutta kohti mennään, Pirkola kertoo.

Globaalit toimitusvaikeudet ovat ehkä hidastaneet laitteiden saatavuutta.

Tutuksi tulleiden väistötilojen lisäksi helpotusta alkaneeseen lukuvuoteen toi myös se, että kahden koronavuoden jälkeen opetus pääsi alkamaan normaalisti.

– Meribiologian kurssi päästiin käymään läpi Katanpäässä viime viikonloppuna. Koronan aikana on ollut haasteita kouluajan ulkopuolisessa toiminnassa. Mukava, kun se pystyttiin toteuttamaan, Pirkola iloitsee.

Kansainvälisessä yhteistyössä ja -toiminnassa tulee myös muutoksia, sillä Venäjän tilalle haetaan uutta suuntaa.

Uusi opetussuunnitelma otettiin käyttöön vuonna 2021. Se vaikuttaa vielä niin, että 3. ja 4. vuoden lukiolaiset toteuttavat vanhaa suunnitelmaa.

– 1. ja 2. vuoden opiskelijoilla sähköinen oppiminen painottuu. Pikku hiljaa, vuosi kerrallaan suunnitelmaa ajetaan läpi. Se on iso muutos, joka kestää kolmisen vuotta, Pirkola tietää.

Kahden ensimmäisen vuoden opiskelijoilla on osittain eri terminologiaa ja oppimateriaalia käytössään kuin vanhemmilla opiskelijoilla.