Luksusta luonnossa–Glamping on modernia telttailua

0
Anita Urhonen-Kiveinen viihtyy idyllisellä tilallaan.

Anita Urhonen-Kiveinen päätti toteuttaa unelmansa pienestä majatalotoiminnasta kodissaan Laitilassa. Hänellä oli jo ennestään toiminimi, Kotitila Kiveinen, jonka alla hän kerää ja jalostaa villiyrttejä.

Urhonen-Kiveinen päätti lisätä vielä uuden raudan tuleen. Päänvaivaa tuotti majoitusmuodon valinta, mutta lopulta hän päätyi glampingiin eli glamorous campingiin.

Idean glamping-toimintaan hän sai viime syksynä Pohjanmaan Hoviglampingistä . Teltta oli sopivan hintansa vuoksi hyvä vaihtoehto.

Kesäkuussa teltta saapui, ja toiminta lähti kunnolla käyntiin. Puuvillasta valmistettu teltta on täysin vedenkestävä, joten telttailu onnistuu säällä kuin säällä.

Glamping Kiveinen toimii Anitan ja hänen miehensä Lauri Kiveisen tilalla. Sukutila on lämminhenkinen paikka, ja sitä fiilistä halutaan jakaa myös asiakkaille.

Paikka teltalle oli pitkään selvillä. Urhonen-Kiveinen kertoi tehneensä gallupia siitä, tulisiko teltta metsän reunaan vai kalliolle auringonlaskunäkymällä. Äänestyksen myötä auringonlasku voitti.

– Tämä paikka on ihanan rauhallinen ja voimaannuttava, Urhonen-Kiveinen kertoo.

Hänelle luontoarvot ja ekologisuus ovat tärkeitä. Teltta hankittiin uutena, mutta muuten on pyritty kierrättämään ja hankkimaan suomalaisia tuotteita.

Teltan sisustukseen kuuluu kaksi kotimaista sänkyä sekä pieni pöytä. Lisäksi tarjolla on otsalamppuja, lukemista, villasukat sekä koristevalot tilaa somistamassa.

Urhonen-Kiveiselle yksityiskohdat ovat tärkeitä, mikä näkyy teltan sisustuksessa. Teltan edessä ovat puutarhapöytä ja tuolit.

Terassia ei rakennettu, sillä luonnontilan säilyttämiseksi pysyviä rakenteita ei haluttu tehdä. Terassin sijaan maahan on levitetty räsymattoja, jotka tuovat mukavuuden lisäksi väriä maalaismaisemaan.

Urhonen-Kiveisen ajatuksena olikin, että kun teltta otetaan pois, paikka jää luonnontilaiseksi eikä jälkeen jää merkkiäkään ihmisistä. Teltan ympärille hän yrittää kasvattaa niittyä, joka toivon mukaan puhkeaisi kukkaan ensi kesänä.

Glamping on aiheuttanut ihmettelyä, mutta kun on selitetty toiminnan idea, kaikki ovat pitäneet ajatuksesta. Joillekin glamping toimii myös telttaelämän kokeiluna matalalla kynnyksellä.

On varsin leppoisaa nauttia hyvistä unista pehmeässä sängyssä ja samalla saada kokemuksia luonnon helmassa. Monille Glamping Kiveinen onkin ollut ensimmäinen kosketus luksustelttailun maailmaan.

Luksusta telttailu Kiveisillä onkin. Iltaisin teltan edustalta voi ihastella pelloilla käyskenteleviä peuroja ja aamulla saa herätä kauniiseen linnunlauluun.

Telttayön lisäksi kokemukseen sisältyy huussi, pihasauna sekä aamupala. Huussi on parin sadan metrin päässä teltalta. Pihapiirissä sijaitsevassa saunassa pääsee perinteisen puusaunan makuun, pesuvesi sekoitetaan itse kylmästä ja kuumasta.

Aamupalaan kuuluu paikallisia herkkuja. Tarjolla on esimerkiksi Saloniemen juustoja ja jugurttia sekä vihanneksia lähitiloilta. Kertakäyttöastioita ei käytetä, vaan aamupala tarjoillaan kunnon kotimaisilta posliinilautasilta.

– Kahvi on ainoa, mikä ei ole suomalaista tässä aamupalassa, Urhonen-Kiveinen naurahtaa.

Hän kertoo kävijöiden olevan enimmäkseen noin 40–60-vuotiaita pariskuntia, joiden elämässä luonto on osallisena joko työn tai harrastuksen kautta. Markkinoinnissa on hänen mukaansa vielä haasteita, eivätkä ihmiset välttämättä ole kuulleet glamping-mahdollisuudesta Laitilassa.

Tulevaisuudessa Urhonen-Kiveinen haluaisi laajentaa toimintaa ja hankkia pari telttaa lisää. Leirintäaluetta hän ei kuitenkaan halua eikä telttakylä ole hänen juttunsa.

– Haluan että teltoille on sellainen oma privaatti paikka, jossa saa olla rauhassa.

Ajatuksia on herännyt myös yrttihoitolan perustamisesta. Urhonen-Kiveinen haaveilee luonnonläheisten töiden tekemisestä leipätyönään.

– Sitä sun tätä voisin puuhastella, mikä liittyy luontoon ja hyvinvointiin, hän sanoo.

Tinja Jalonen