Luonto tuodaan osaksi sisustusta suurilla ikkunoilla

0
Kohteen 15 Wing makuuhuoneen lasinen seinä jäljittelee metsässä nukkumista.

Naantalin asuntomessut pyörivät jo kolmatta viikkoa, ja tämän kesän teemoja ovat hyvinvointi ja luonto, jonka tarkoitus on edistää ihmisten sisäistä rauhaa. Luonto pääelementtinä näkyy kaikissa taloissa usealla tapaa.

Taloja on rakennettu luontoa kunnioittaen ja esimerkiksi kallioihin mukautuen, rakennukset ovat hirsi- ja betonitaloja. Kaikkia kohteita yhdistävät ennen kaikkea valoa ja avaruutta tuovat suuret ikkunat.

Talot seisovat kukkuloilla, metsän reunoilla ja veden äärellä. Kaunis miljöö on otettu huomioon lähes katosta lattiaan ulottuvilla ikkunoilla sekä lasitetuilla terasseilla ja parvekkeilla.

Esimerkiksi useammassa kohteessa, kuten kohteessa 4 Kannustalo Aumassa ja 5 Jukkatalon Knaappi, suuret terassit yhdistyvät sisätiloihin lasisilla liukuovilla. Näin on haluttu tuoda kauniit miljööt osaksi sisustusta. 

Lasi toistuu myös sisustusarkkitehtuurissa, mikä luo illuusion tilavuudesta. Lasiseiniä ja lasisia liukuovia nähdään nyt yhä enemmän esimerkiksi tilanjakajina. Erikoisempia valintoja ovat esimerkiksi makuuhuoneeseen avautuva lasinen liukuovi ja heijastava lasiseinä vaatehuoneessa.

Heijastava lasi tekee vaatehuoneesta avaran mahdollistaen kuitenkin yksityisyyden vaatteiden vaihtoon. Lisäksi kohteissa nähdään kirkkaita porraskaiteita ja valoaukkoja kylpyhuoneissa, eteissyvennyksissä sekä saunatiloissa.

Kohde 5, Wing, on erinomainen esimerkki lasin käytöstä rakennuksissa, sillä lasitaide näkyy jokaisessa huoneessa. Olohuone, keittiö ja eteinen yhdistyvät yhdessä suuressa tilassa, jota kehystää kokonaan lasinen seinä.

Seinää ympäröi leveä terassi, jonne luonnollisesti pääsee kirkkaasta liukuovesta, kuten myös työhuoneeseen. Päämakuuhuoneessa avautuu näkymä takana olevaan metsään lasisella seinällä, jonka lisäksi sängyn yläpuolella on pihaan suuntaava kapea ikkuna.

Kohteissa on käytetty erilaisia ikkunalevyjä puhtaasti asiakkaan toiveiden mukaan, joten on muun muuassa auringonsuojaavia, itsepeseytyviä ja lämpöä eristäviä ikkunoita.

Uusi ja puhuttu ikkuna on nelilasinen Lammin ikkuna, jonka kerrotaan edistävän äänieristystä ja lämpöeristystä samanaikaisesti, vaikuttamatta kuitenkaan matkapuhelintaajuuksiin.

Pihlan ikkunat taas markkinoivat ekologisuuttaan, sillä valintoja tehdessä voi vaikuttaa ikkunan jättämään hiilijalanjälkeen. Ratkaisevia tekijöitä ovat materiaalit, valmistus, tuotekehitys, kierrätys ja tuotteen käyttö.

Ikkunalasien valinnoilla on pyritty esimerkiksi vaikuttamaan energiankulutukseen juuri esimerkiksi ulko-ovien lämpöä eristävillä ikkunoilla ja terassien auringonsuojaavilla laseilla, jotka päästävät auringonsäteet sisään, mutta jättävät niiden lämmön ulos.

Iines Toivonen