Maitolaiturimarkkinat innoittivat menneiden muisteluun

0
Markkinoilla piipahti tasaiseen tahtiin ihmisiä kahvittelemassa ja vaihtamassa kuulumisia.

– Joskus on heitetty kirveelläkin, mutta tikat on valittu turvallisuuden vuoksi, veisteli Sami Vuori esitellessään yleisölle tikkakisaa, joka oli yksi aktiviteeteista Pinipajun koululla järjestettävillä Maitolaiturimarkkinoilla.

Perinteiset Maitolaiturimarkkinat järjestettiin Lokalahdella tänä vuonna 11. kerran. Sääennuste enteili sadetta, mutta siltä onneksi vältyttiin. Tuuli oli puuskittain niin kova, että esiintyjille ja soittimille pystytetty teltta oli lähteä teille tuntemattomille, ennen kuin se ehdittiin virittää tarpeeksi tukevasti maahan kiinni. Aamupäivän hurjasta tuulesta huolimatta paikalla kävi ihmisiä tasaiseen tahtiin.

Markkinoiden musiikkitarjonnasta vastasivat Susanna Pihlaja ja Kalle Klotz , sekä Sami Vuoren vetämä Trio Vuoret. Trion repertuaariin kuului myös hauskoja imitointeja, jotka kirvoittivatkin yleisössä makeat naurut.

Arpajaisten ja tikkakisan lisäksi näytillä oli tänäkin vuonna vasikka, jolle sai ehdottaa nimeä. Ainoa sääntö oli, että tyttövasikan nimen tuli alkaa U-kirjaimella. Nimiehdotuksia tulikin runsaasti, sillä moni ei tapahtumasta poistunut ilman, että olisi jättänyt ehdotustaan maitotonkkaan.

Markkinoille oli saavuttu nauttimaan buffetin herkullisista antimista, vaihtamaan kuulumisia tuttujen kanssa sekä tietysti muistelemaan omaa koulunkäyntihistoriaa. Monelle tapahtuma oli tuttu jo aiemmilta vuosilta, joten markkinat ovat selvästi tärkeät nykyisten lisäksi myös entisille kyläläisille.

Vuonna 1999 lakkautettu Pinipajun koulu oli Lokalahden koulupiirin viimeinen suljettu koulu, jonka kunta on sittemmin luovuttanut Pinipajun koulupiirin kyläyhdistykselle.

– Tapahtuma on haluttukin pitää pienenä, jotta tiivis yhteisöllisyys säilyy, kertoo Pinipajun koulupiirin kyläyhdistyksessä useamman vuoden mukana ollut Lilja Salomaa .

Lilja on ollut tapahtuman järjestelyissäkin mukana alusta asti, ja nyt hän puuhaili buffetissa sekä lausui murrerunoja, jotka olivat huumorintäyteisiä ja oivaltavia. Runonlausunta keräsikin hyvin yleisöä penkeille ja lopuksi Lilja sai isot aplodit.

Pinipajun entinen yläkoulu oli avoinna yleisölle ja yhdessä huoneessa oli esillä luokkakuvia aina vuodesta 1922 saakka. Luokkakuvia kävi moni tutkimassa ja markkinoihin olikin osallistunut paljon koulun entisiä oppilaita.

Eija Lehto, joka on itsekin Pinipajun koulua käynyt, mutta asuu nykyisin Turussa, tunnisti oman ikäryhmänsä luokkakuvista miltei jokaisen. Hän ehdottikin, että jokaisen kuvan viereen kannattaisi tehdä nimilistat, kun se on vielä mahdollista. Eijallakin on muiden tavoin miellyttävät muistot koulunkäynnistä.

– Koko kylän lapset kävivät samaa koulua, joten yhteisöllisyys oli ihan eri luokkaa mitä nykypäivänä, muistelee Eija Lehto ja lisää, että koko kylä kasvattaa -mentaliteetti oli voimissaan.

Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen tuntuvatkin olevan sekä Lokalahden koulupiirin kyläyhdistyksen että Maitolaiturimarkkinoiden valttikortti ja kantava voima, sillä markkinoilla oli miellyttävän rento ja mukava tunnelma. Markkinoiden loppupuolella vasikkakin sai nimensä. Nimeksi tuli Ulsteriina, joka oli Kalle Klotzin jättämä ehdotus.

Sanni Artiola