Mentalistin jokainen työpäivä on erilainen ja yllättävä

0
Marko Poskiparta esittelee rekvisiittaansa.

Marko Poskiparran ollessa 14-vuotias ystävä näytti videon, jossa mies heittää kortin ilmaan ja kortti katoaa. Poskiparta oli ihmeissään tempusta ja pohdittuaan sitä päätyi uskomaan, että video on editoitu.

Koska temppu pyöri päässä vielä parin viikon päästä, päätti hän hakea vastauksia netistä. Teini-ikäinen Poskiparta löysi nopeasti ratkaisun ja ryhtyi opettelemaan. Into silmänkääntötemppuihin syttyi.

– 15-vuotiaana tein ensimmäisen keikkani, kun läheisen tätini Kristinan, jota kutsun Tintiksi, syntymäpäivä oli tulossa. Muistan ilmoittaneeni hänelle, että minä aion esiintyä juhlissasi, ja sinä maksat minulle siitä, uusikaupunkilaissyntyinen Poskiparta muistelee nauraen.

Esityksessään hänellä onnistui vain puolet rutiinista, mutta koska yleisö oli hänelle suurimmilta osin tuttuja ihmisiä, oli vastaanotto kaikesta huolimatta lämmin.

– Jos yleisön reaktio olisi ollut silloin mitään muuta kuin lämmin ja huvittunut, en olisi varmaan koskaan jatkanut ja päätynyt tähän pisteeseen. Kiitos siis siitä Tintille.

Keikan jälkeen Poskiparta jatkoi taikuruutta harrastuksena nelisen vuotta, kunnes hän ryhtyi armeijassa suunnittelemaan uran aloittamista. Ammattikorkeakoulussa hän perusti jo yrityksen, ja ryhtyi myymään esityksiään laajemmin.

Nykyisin Poskiparta keikkailee mentalistina eli ajatustenlukijana, minkä lisäksi työ koostuu yrityksen pyörittämisestä. Kysyttäessä tyypillisestä työpäivästä hän nauraa sitä, ettei hänen työssään tavallisia työpäiviä ole.

– Joka päivä on erilainen ja yllättävä, eikä koskaan ole samanlaista. Pyrin kuitenkin aloittamaan päiväni aina samalla tavalla.

Hän kertoo pyhittävänsä tunnin luovuudelle joka aamu ja ilta. Niinä hetkinä hän joko kirjoittaa ajatusvihkoonsa tai lukee, ja joskus kehittää uusia ideoita esityksiään varten.

Työ on taikurin mukaan hyvin vapaata, ja aikaa menee tasaisesti yrityksen hallinnointiin, myyntiin ja esiintymiseen. Hän rakastaa erityisesti keikkoja ja valtaosa motivaatiosta työhön lähtee yleisön suosioista.

– Esiintymiseni on pitkälti yleisön reaktioihin vastaamista. Usein kaikki ei mene odotusten mukaisesti, joten rutiinien lopputulos vaihtelee.

Rutiineja eli huolellisesti suunniteltuja taikatemppuja hän kertoo keksineensä yhden itse, sillä taikureita on hänen mukaansa kahta erilaista. Itse hän on esiintyjä, mutta on myös niitä, jotka keksivät rutiineja ja myyvät niitä.

Poskiparta kertoo keikkaa varten harjoittelevansa jokaisen rutiinin osan useasti, ennen kuin hän kertaa esityksen kokonaisuudessaan. Samalla hän pyrkii ennakoimaan mahdollisia muutoksia ja valmistautuu niitä varten.

Poskiparralla on jo suuria suunnitelmia yritystoimintansa jatkolle. Hän pyrkii ensi vuonna tähän aikoihin järjestämään teatterikiertueen, jonka aikana hän matkaa eri kaupunkeihin esiintymään.

– Nyt ihmiset pyytävät minua keikkaamaan häissä, synttäreillä ja yritystilaisuuksissa, mutta kiertueen tarkoitus on, että ihmiset tulevat juuri minua ja taikuutta varten katsomaan esitystä. Kiertue on ollut jo jonkin aikaa haaveena, ja toivon järjestäväni sen ensi kesänä.

Iines Toivonen