Metsästys on vastuullinen ja monipuolinen harrastus – Lokalahden Urheilumetsästäjät täytti 70 vuotta

0
Suomen Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola (vas.) luovutti launtaina liiton viirin Lokalahden Urheilumetsästäjien puheenjohtaja Jyri Heiniselle.

Lokalahden Urheilumetsästäjät juhli lauantaina Lokalahdella Nopperlan juhlanavetassa 70-vuotista taivaltaan. Juhlan yhteydessä järjestettiin myös kahden vuoden koronatauon jälkeen hirvipeijaiset.

Juhlaillan kulku oli perinteinen ruokailuineen, kahvitteluineen, puheineen ja palkitsemisineen. Loppuillasta laitettiin sitten tanssiksi.

Seuralla on ollut merkittävä rooli paikallisesti ja toiminta on nykyisellään erittäin vireää riistaeläinkantojen muuttuessa ja esimerkiksi valkohäntäpeuran osalta koko ajan kasvaessa.

– Sorkkaeläinpuolella meillä on ollut kovinkin aktiivista toimintaa, kertoo Lokalahden Urheilumetsästäjien puheenjohtaja Jyri Heininen .

– Voisi sanoa, että peurakantojen seuraaminen käy jo osalla aktiivisista metsästäjistä ihan työstä.

Urheilumetsästäjät ovat järjestäneet monenlaista toimintaa.

– Viime vuonna oli Metsästäjäliiton satavuotisjuhla. Silloin tarjosimme Lokalahden keskustassa kyläläisille lihasoppaa. Keväällä oli puolestaan koululaisten eräpäivä metsästysmajalla, Heininen toteaa.

Lokalahden Urheilumetsästäjät on saanut toimintaansa mukaan myös nuoria jäseniä.

– Ei nyt kasapäin, mutta aina silloin tällöin on joku ollut asiasta innostunut, mikä on tietysti hienoa.

Nuorin koejäsen on iältään 12-vuotias. Hän on käynyt vähän talkoissa ja isänsä mukana metsällä.

– Toivottavasti innostus säilyy ja hän saa metsästyksestä koko elämän kestävän harrastuksen.

Seuran nestorilla alkaa Heinisen mukaan olla ikää yli 90 vuotta.

Naisjäseniä on neljä. Jäsenistön kokonaisluku on tällä hetkellä 104.

– Yksi 13-vuotias tyttö on tulossa meidän jäseneksi, jatkaa Heininen.

Miltä tulevaisuus näyttää?

– Maanomistajien puolelta tulee painetta peurakannan alentamiseksi. Pitäisi saada se kaikkia tyydyttävälle tasolle. Sen eteen saadaan varmasti muutaman vuoden ajan tehdä töitä. Toki kantaa on saatu jo laskettua, eli tilanne ei ole enää niin paha. Puheenjohtaja Jyri Heininen huomauttaa.

Myös suurpetopuolta seurataan mielenkiinnolla.

– Mitä ilvesten ja susien kanssa käy. Havaintoja on susistakin ollut aika tiuhaan tällä alueella. Katsotaan, mihin suuntaan asiat kehittyvät.

Puheenjohtaja Heininen tietää sen, että nykypäivänä jollakin taholla metsästystä paheksutaankin.

– Tämä on kuitenkin vastuullinen harrastus. Seuraamme lakeja, asetuksia, kaikkia mahdollisia sääntöjä ja ohjeita. Metsästys opettaa pitkäjänteisyyttä, mutta myös tekemään nopeita päätöksiä, Heininen avaa.

Heininen lisää, että aktiiviselle metsästäjälle kyse on muustakin kuin syksyn muutamasta jahtipäivästä.

– Se on lähes koko vuoden kierto. Seuraat esimerkiksi ohjeistuksia ja säädöksiä, harjoittelet ammuntaa, tiedustelet metsästyspaikkoja, seuraat yleensäkin luonnonmerkkejä. Lisäksi on erilaisia talkoita. Metsästys on monipuolinen harrastus.