Mikko Alatalo nähdään televisiossa ja Ugissa – Crusellissa kuullaan Manse-rockia, Syksyn säveliä ja balladeja

0
Mikko Alatalon juhlakiertue jatkuu läpi syksyn.

Legendaarinen muusikko Mikko Alatalo täytti jo viime vuonna 70 vuotta, mutta juhlakiertue jatkuu yhä. Juhlakiertue on venynyt koronapandemian vuoksi ja yltää Uuteenkaupunkiin ensi lauantaina 3.9.

Alatalolla on viime kuukaudet vauhtia riittänyt: kesän aikana hänellä on ollut useita kymmeniä keikkoja, elokuussa Alatalo palkittiin Iskelmä-Finlandialla ja syyskuussa Nelosella nähdään alkukesästä kuvattu uusi Vain elämää -kausi, jossa Mikko Alatalo on mukana. Lisäksi Alatalolta on tulossa uusi levy.

– Ensimmäisen vaimoni poismenon jälkeen lauloin usein Eric Claptonin kappaletta Tears In Heaven ja myös poikani Kalle soitti koko talven surua ulos kitaralla. Hain silloin oikeutta levyttää kappaleen suomeksi, mutta herra Clapton ei hyväksynyt levytystä muulla kuin englannin kielellä.

Viime talvena Alatalo kysyi asiasta uudestaan ja saikin yllättäen luvan tehdä kappaleesta käännöksen suomeksi.

– Onkohan tässä jokin johdatus, kun teen parhaillaan gospel-levyä ja juuri nyt sain luvan suomennokseen. Kappale tulee uudelle levylleni nimellä Kyyneleet taivaassa .

Alatalon mittava ura käsittää 700 levytettyä laulua, joista 600 on kirjoitettu yhdessä Harri Rinteen kanssa. Lisäksi takana on 6000 heitettyä keikkaa ja yli 50 julkaistua albumia. Juhlakonsertissa kulttuurikeskus Crusellissa kuullaan lauluja koko 50 vuotta kestäneen uran varrelta: Juice Leskisen kanssa levytettyjä Manserock-klassikoita, 80-luvun Syksyn Säveliä, Siirtomaa-Suomen lauluja, balladeita ja paljon muuta.

Vaikka Alatalo on tuhansien keikkojen mies, hän myöntää, että juhlakiertue on hänelle hyvin merkityksellinen.

– Tämä on todennäköisesti viimeinen suuri kiertueeni. Jos elonpäiviä riittää, jotain pienimuotoisempaa ehkä tulee myöhemmin, mutta seitsenkymppisiä juhlitaan vain kerran elämässä, hän tuumaa. Juhlakiertue jatkuu koko syksyn.

Syksystä tulee muutenkin ikimuistoinen, kun Alatalo on mukana Vain elämää -ohjelmassa. Alatalo on otettu, että hän pääsee tuomaan esille laajaa musiikkirepertuaariaan ohjelmassa. Hän myöntää, että oli liikuttavaa kuulla hänen ja Harri Rinteen lauluja muiden esittämänä. Satulinnassa ovat hänen lisäkseen artistit Erika Vikman, Yona, Redrama, Pete Parkkonen, Meiju Suvas, Jyrki 69 ja Tommi Läntinen.

Mikko Alatalo tunnetaan paitsi muusikkona, myös keskustan kansanedustajana. Arkadianmäki on jo jäänyt, mutta ei politiikka kokonaan. Alatalo harmittelee, ettei kaikki muutos tuo aina parempaa:

– Muuttoliike jatkuu yhtä brutaalina kuin ennenkin. Leuhkat eväät -kappaleessa on kiteytettynä tärkeä sanoma, että saako sitä enää pohjanperukoilla asua kotonansa. Onneksi tilanne on kääntymässä, Pohjois-Suomessakin on nyt suorastaan työvoimapula. Silti ihmiset pakkautuvat kaupunkeihin, asuvat ahtaasti kalliissa asunnoissa.

Alatalon mielestä nykypolitiikka on lähinnä laastaria haavoille. Maaseudulta karkaavat kaupat, apteekit ja lääkärit, eivätkä tietkään houkuttele maaseudulle.

– Koko sen 16 vuotta, kun olin eduskunnassa ja liikennevaliokunnassa, taistelin sen puolesta, että maaseudun tiet saadaan kuntoon ja laajakaista joka torppaan. Ilman niitä ei elinkeinoja pysty toteuttamaan.

Hän hämmästelee, miten Suomessa ei osata arvostaa maaseutua ja maaseudun elinkeinoja.

– Ranskassa maaseutu on pyhä, koska sieltä tulee leipä ja viini, hän vertaa.