Nikotiinikoukku on vaikea

0

Suomalaisten tupakointi on vähentynyt merkittävästi. Kun 1990-luvun lopulla miehistä tupakoi lähes 30 prosenttia ja naisista parikymmentä prosenttia, nyt 20–64-vuotiaista tupakoi päivittäin enää noin 12 prosenttia. 14–20-vuotiaista pojista tänä päivänä tupakoi päivittäin vain seitsemän prosenttia ja tytöistä viisi prosenttia. Sähkösavukkeita käytti Tilastokeskuksen 2020 tilaston mukaan päivittäin vain prosentti 20–64-vuotiaista miehistä ja alle prosentti naisista.

Tupakoinnin suhteen kehitys on ollut hyvä, mutta kun sauhuttelu on vähentynyt, nuuskan käyttö on lisääntynyt. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan 20–64-vuotiaista suomalaisista nuuskasi vuonna 2020 noin seitsemän prosenttia, mikä on kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2019. Nuuskan käyttö painottuu nuoriin ikäluokkiin ja erityisesti nuoriin miehiin. 20–34-vuotiaista miehistä 12 prosenttia käyttää nuuskaa päivittäin ja joka viides satunnaisesti. Ilmiö ei koske vain suuria kaupunkeja, sillä myös Uudenkaupungin kaduilla näkee käytettyjä nuuskapusseja.

Nuuska on huomaamaton tapa käyttää nikotiinia. Nuuskan nikotiinipitoisuus on kuitenkin moninkertainen verrattuna tupakkaan. Tavanomaisella päiväannoksella nuuskan käyttäjä saa nikotiinia 3–5 kertaa enemmän kuin tupakoitsija. THL:n tutkimusprofessori Heikki Hiilamo varoittaa, että nikotiiniriippuvuus on verrattavissa heroiinin koukuttavuuteen (TS 29.8.). Nuuskan käytön lopettaminen on siis hyvin vaikeaa. Tästä syystä olisi tärkeää, että nuoret eivät edes aloittaisi sen käyttöä.

Koska nuuskan käyttö yhdistyy usein urheiluun, urheiluseurojen pitäisi valistaa nuoria nuuskasta. Mutta miten puhua asiasta, jos esimerkiksi valmentajat käyttävät nuuskaa? Esimerkki on vahvin viesti.

Teija Uitto