Nuori mutta vuoden kokeneempi joukkue

0
Mika Ranta katselee UJK:n edustusjoukkueen pelejä alkavalla kaudella vaihtoaitiosta.

Jää-Kotkien edustusjoukkue lähtee alkavaan kauteen III-divisioonassa uuden päävalmentajan Mika Rannan johdolla. Ranta lähti mukaan, kun pyydettiin.

– Se on tärkeää, että on edustusjoukkue Uudessakaupungissa. Koin sen yhdenlaiseksi velvollisuudeksi, Ranta sanoo.

Ranta on pitkän linjan jääkotka, joka on valmentanut aikoinaan yhden kauden edustusjoukkueessakin kakkosvalmentajana reilu kymmenen vuotta sitten, ollut seuran hallituksessa ja valmentanut junioreita ja naisia.

Viimeksi hän on valmentanut naisten joukkueessa kakkosvalmentajana vuonna 2019.

Viime kauden edustusjoukkueen valmentaja Juha Ropponen siirtyi uuden U19-joukkueen toiseksi valmentajaksi. Miesten joukkueen pelaajisto on säilynyt melko samana viime kauteen verrattuna.

– Se on suunnilleen samanlainen kuin viime kaudella. Todella nuori joukkue edelleen, mutta yhden vuoden kokeneempi, Ranta kuvailee.

UJK jatkaa yhteistyötä Laitilan Jyskeen II-divisioonajoukkueen kanssa. Pelaajien liikkuvuutta on odotettavissa molempiin suuntiin, mutta vasta kauden aikana näkee kuinka paljon. Jyske osallistuu myös Suomen cupiin, jossa neljä Jää-Kotkien pelaajaa on jo ollut mukana.

Jyskeellä on tällä kaudella myös U22-joukkue, joka saattaa viedä pelaajia UJK:n käytöstä.

Rannan mukaan joukkueessa on muutamia pelaajia, jotka pärjäisivät korkeammalla tasolla, mutta kunnon valmentajan tavoin hän ei nosta ketään erikseen esille.

Nuorten joukkueesta nousee myös todennäköisesti pelaajia kauden mittaan ylös ja joukkueet ovat jo harjoitelleet kerran viikossa yhdessä.

Viime kausien tapaan joukkueen kasaaminen erityisesti vierasotteluihin on vaikeaa, kun pelaajat käyvät töissä ja joukkueilla on pelejä yhtä aikaa.

– Kotiotteluihin saadaan sovittua, että ei ole päällekkäisyyksiä, mutta vierasotteluihin ei välttämättä pysty vaikuttamaan, Ranta tietää.

UJK ei tavoittele tällä kaudella nousua sarjaporrasta ylemmäs, mutta tulevaisuudessa se on tavoitteena, kun näkee kuinka hyviä pelaajia nousee U19-joukkueesta.

– Joukkueilta on kysytty palaverissa, tavoitteleeko joku nousua. Jos ei, kausi jatkuu pidemmälle. Jos tavoittelee, kausi voi loppua jälleen helmikuussa, jolloin II-divisioonan karsinnat alkavat, Ranta kertoo.

Salon Kiekkohait oli viime kaudella ylivoimainen joukkue ja nousi sarjaporrasta ylemmäs. Jää-Kotkat taisteli pitkään kakkossijasta, mutta joutui lopussa antautumaan kolmanneksi.

Joukkueiden voimasuhteet vaihtelevat, joten veikkausta on hankala tehdä. Ranta kuitenkin uskoo, että Jää-Kotkat kuuluu tälläkin kaudella porukkaan, joka taistelee kärkikolmikossa.

Edustusjoukkue kohtaa perjantaina harjoitusottelussa U19-joukkueen. Rannan mukaan joukkue ei saa otteluun täyttä kokoonpanoa.

– Junnujen rutiini ei vielä riitä meitä vastaan. Mutta voi olla, että eivät ole harjoituksissa näyttäneet mitä osaavat, Ranta hymähtää.

Ottelussa pelataan tosissaan muttei totisena. Peli näyttää, miten harjoittelu on kantanut hedelmää ja siinä voi tuoda pelillisiä asioita käytäntöön.

Joukkueen on tarkoitus pelata vielä 1–2 harjoituspeliä ennen kauden alkua syyskuun lopussa.

Jää-Kotkat sai joukkueen U19-ikäluokkaan


Risto-Matti Kärki

Jää-Kotkilla on alkavalla kaudella harvinainen joukkue, kun U19-pojat on ilmoittautunut ikäluokkansa Suomi-sarjan karsintaan.

Joukkueen uudeksi valmentajaksi ryhtynyt Tomi Uusitalo ei muista, milloin UJK:lla olisi viimeksi ollut joukkue näin vanhassa ikäluokassa.

– U19-joukkuetta ei ole ollut koskaan, mutta ikäluokat ovat muuttuneet, ennen oli U20, U18 ja U16. U18 on ollut, mutta siitä on aikaa, Uusitalo muistelee.

Ryhmä muodostuu suureksi osaksi yhdestä ikäluokasta, joka on pysynyt kasassa ja lisäksi on hieman nuorempia pelaajia mukana.

– Säkylästä on yksi kaveri ja Laitilasta muutama pelaaja. Laitilassa ei ole tätä ikäluokkaa, mutta siellä on U22-joukkue.

Osa U19:n pelaajista saattaa vierailla kauden aikana edustusjoukkueen puolella.

– Varmaan viitisen pelaajaa ainakin pääsee edustukseen, riippuen heidän rungostaan. Ei heilläkään ihan rajattomasti ole pelaajia, Uusitalo tietää.

Uusitalo ei aseta joukkueelle mitään tavoitteita kaudelle. Tärkeintä olisi pelata joukkueena hyvin.

Harjoitukset ovat jo alkaneet, vaikka treenejä ei ole ihan niin paljon ollut kuin valmentaja olisi toivonut. Ylipäätään pelaajilta vaadittaisiin enemmän voimaa ja massaa, jotta pärjäisi ylemmillä tasoilla.

Ottelusta edustusjoukkuetta vastaan Uusitalo odottaa omiltaan hyvää joukkuepeliä. Voittaakseen heidän täytyy yrittää kaikkensa.

– Luistelussa meidän ei pitäisi ainakaan pärjätä, joten kiekkoa liikuttamalla on pakko pelata.

U19-joukkueen valmennuksesta vastaa perjantain harjoitusottelussa Juha Ropponen , sillä Uusitalo ei pääse työkiireiden vuoksi paikalle.