Nystarsin naiset uusin opein uuteen kauteen

0
Nystarsin naisjoukkueen valmennuksesta tällä kaudella vastaavat Juha Haanpää (vas.) ja päävalmentaja Jani Vaitiniemi. Valmennusryhmään kuuluu myös Lari Lahti.

Nystarsin naisjoukkue on kesäkuun alusta treenannut uuden päävalmentajan Jani Vaitiniemen johdolla. Joukkue on myös saanut riveihinsä uusia pelaajia. Virallisten pelien käynnistyessä viikonloppuna ollaan valmentajan mukaan ”aikataulussa.”

Vaitiniemi valmensi kolme edellistä kautta menestyksekkäästi Mynämäen Wirmon tyttöjoukkueita, mutta päätti keväällä pitkän pohdinnan jälkeen välivuoden sijasta ottaa vastaan uuden haasteen.

– Kolme vuotta saman porukan kanssa on sopivasti, eväät alkoivat loppua. Tietenkin myös ajomatkat Mynämäelle ovat pitkän päälle raskaita ja koronakaudet toivat vielä kaikenlaista säätöä ja lisärasitusta.

Hän on seurannut KaPan naisten joukkueen pelejä ykkösdivarissa katsomosta käsin, joten ihan outo ei uusi Nystarsin joukkue ole.

– Runko on KaPan viime kauden pelaajisto, Porista joukkueessa on kaksi nuorta tyttöä ja Raumalta yksi, Mynämäeltä toin mukanani kolme pelaajaa, joista osalla on KaPa-tausta. Lisäksi kolme välivuoden pitänyttä KaPan pelaajaa on tehnyt paluun, myös latvialaiset Klinta Martinjekaba ja Aurelija Zarina jatkavat joukkueen vahvuudessa.

Aurelia on lähdössä Latvian U19-joukkueen mukana MM-kisoihin ja Klintakin on pelannut maansa edustusjoukkueissa.

Joukkueessa on nyt 18 pelaajaa ja kolme maalivahtia. Muutama lisää olisi hyvä, mutta nytkin tilanne on selvästi parempi kuin aikaisempina vuosina, peliajasta syntyy aitoa kilpailua ja se motivoi pelaajia.

– Ensimmäiset kuukaudet on tutustuttu toisiimme puolin ja toisin, pelaajat ovat jo tottuneet minuun eivätkä pelkää enää, Vaitiniemi nauraa.

Harjoittelussa hän painottaa henkilökohtaista taitoa ja taktista joukkuepelaamista. Salibandy on kuitenkin taitolaji, jossa toki fysiikkaa tarvitaan, mutta taito edellä pitää kuitenkin mennä.

– Jokainen valmentaja tekee näköistään joukkuetta ja tämä on minun ajatukseni. Haen varmaan vähän erilaista tapaa treenata ja pelata kuin mitä KaPassa on aiemmin tehnyt.

Joukkueen viralliset pelit alkavat lauantaina Suomen cupin ensimmäisellä kierroksella neljän joukkueen turnauksessa Turussa.

– Joukkueesta löytyvä potentiaali on ollut miellyttävä yllätys, mutta tosipeleissä vasta nähdään, miten harjoitellut jutut onnistuvat. Cupissa tavoitteena on pikkufinaalipaikka.

Ykkösdivarin sarjakausi alkaa Nystarsin osalta Raumalla 24.9. Kymmenen joukkueen lohkossa pelataan kotiturnaukset Pohitullissa 15.10. ja 12.3.

– Sarjaan emme ole virallista tavoitetta vielä asettaneet, mutta kai viime vuodesta pitäisi parantaa.

KaPa selvisi viime kaudella nousukarsintoihin, mutta taipui lopulta liigaan nousseelle Jokereille 6–5.

Naisten sarjajärjestelmä tulee kaudeksi 2023–2024 muuttumaan, kun kaksitasoinen ylin porras F-liiga muuttuu 12 joukkueen sarjaksi ja sen alle tulee yksi ykkösdivisioona eli nykyinen kolmelohkoinen ykkösdivari kuopataan. Nystarsin osalta muutos tietää sitä, että se yrittää nousta ykkösdivarista ykkösdivariin.

Kustakin ykkösdivarin lohkosta voittajat pääsevät suoraan uuteen ykkösdivariin, kakkonen ja kolmonen jatkavat nousukarsintoihin muiden lohkojen kakkosten ja kolmosten kanssa.

Vaikka sarjan nimi ei nousun tapahtuessa muutu, taso nousee merkittävästi, sillä silloin ollaan Suomen 24 parhaan joukkueen joukossa.

Jussi Arola