Pelipaitakokemus on tärkeä–Tulevaisuudentutkija Ilkka Halava antoi opettajille eväitä, miten kasvattaa lapsia murrosajassa

0
Tulevaisuustutkija, yritysvalmentaja Ilkka Halava kävi kouluttamassa opettajia maanantaina Uudessakaupungissa. Hän on valmentanut opettajia 16 vuotta ja ollut yhteistyössä satojen työyhteisöjen kanssa.

– Pandemian jälkeen ei palata takaisin kuin juna raiteille. Meillä on menossa suuri murros. Elämme ihmiskunnan historian jännittävintä vuosikymmentä, sillä tällä vuosikymmenellä päätetään planeettamme suunta, tulevaisuudentutkija Ilkka Halava aloittaa.

Halava on kutsuttu kouluttamaan Uudenkaupungin opettajia, kertomaan, miten lapsia ja nuoria voi valmentaa tulevaisuuteen tämän suuren murroksen keskellä.

– Jo kymmenen vuotta sitten sanoin päättäjille, että jos halutaan pitää lapsista ja nuorista hyvää huolta, kannattaa satsata opettajiin. Parasta lapsille koronan ja sotatilan jälkeen on tarjota levollisesti tulevaisuuteen katsovia opettajia, Halava sanoo.

Halava on kouluttanut opettajia 16 vuotta. Hän on sitä mieltä, että opettajat ovat iso vipuvarsi yhteiskunnassa. Opettajat vaikuttavat siihen, mitä lapset ja nuoret ajattelevat tulevasta.

– Vuonna 2000 aloin tutkia, miksi opiskelijoiden motivaatio laskee eroosiomaisesti. Lapset ja nuoret ymmärtävät, että yhteiskunta muuttuu. Koulu ei valmista tulevaisuuteen, vaan menneisyyteen.

Halavan mielestä opettajien on tärkeä ymmärtää tätä suurta murrosta, jotta he voivat valmentaa nuoria tulevaisuuteen. On tärkeää hyväksyä esimerkiksi, että digitalisaatio on välttämätöntä. Ilman sitä tätä planeettaa ei voida pelastaa.

– Sen avulla voimme ohjata resurssit oikein.

Digitalisaatio on avuksi monessa asiassa. Esimerkiksi korona-aikana digitaalisten mielenterveyspalveluiden käyttö moninkertaistui. Digitalisaatiossa on myös se myönteinen puoli, että kukaan ei ole missään reunalla, vaan kaikki ovat keskellä.

– Voi asua Suomessa ja tehdä töitä ympäri maailmaa. Periferian narratiivi pitää lopettaa.

Politiikan pitäisi uudistua, sillä demokratian tila huolestuttaa tutkijaa.

– Yhdysvalloissa ja Britanniassa vanhemmista ikäluokista 70 prosenttia pitää demokratiaa olennaisena arvona, nuorista enää 30 prosenttia. Demokratia kaipaa uudistamista ja koulut ovat tässä tärkeitä.

Tulevaisuudentutkija arvelee, että nuorten suhtautumiseen vaikuttaa se, miten yhteiskunta reagoi ilmastonmuutokseen.

– Nuoret näkevät niin, ettei nykymallin demokratialla ole arvoa, kun ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ei saada aikaan nopeita toimia. Tästä syystä diktatuurihenkiset johtajat ovat yhä suositumpia.

Halava haastaa opettajat kasvattamaan nuoria demokratiaan. Koulujen pitäisi olla paikkoja, joissa lapset pääsevät osallistumaan päätöksentekoon.

– Olkaa osallisuuden kasvattamisessa mattinykäsmäisesti etukenossa, hän kehottaa.

Kaikkein tärkeintä Halavan mielestä on tarjota lapsille ja nuorille neljä kokemusta.

– Pelipaitakokemus on tärkeä. Tämä syntyy esimerkiksi partiossa tai kuorossa. Pelipaitakokemuksella tarkoitan tunnetta, että kokee kuuluvansa porukkaan.

Toiseksi Halava pyytää opettajia järjestämään lapsille huolenpitokokemuksia. Lapsella voisi olla vastuuta esimerkiksi lemmikin hoidosta. Organisoijakokemuksessa on tärkeää, että nuori järjestää jotakin, vaikka ei siitä itse pääse nauttimaan. Neljänneksi Halava nostaa yhdessä luomisen kokemuksen.

– Tämä ei tarkoita sitä tyypillistä suomalaista ryhmätyötä, että sovitaan, miten sinä hoidat tuon ja minä tämän, vaan että istutaan pöydän ääreen ja suunnitellaan oikeasti yhdessä.

Ilkka Halava esittää opettajille myös toiveen, että he jaksaisivat olla kärsivällisiä. Juuri niistä eniten voimia vaativista lapsista voi kasvaa tulevaisuuden menestyjiä.