Radiojuontaja, opettaja, mentori ja koripallovalmentaja – Setumo Bodibe tuo monipuolisen osaamisensa Korihaihin

0
Setumo Bodibe tuo vahvaa osaamista Korihaihin niin edustusjoukkueeseen kuin junioripuolelle.

27-vuotias tamperelainen Setumo Bodibe on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt olla monessa mukana. Miehen ansioluettelosta löytyy radiojuontajan työt Radio Helsingissä, luokanopettajan koulutus Jyväskylän yliopistossa, mentrointia ja konsultointia musiikkiartisteille sekä äänkirjojen lukijan tehtävät.

Syy, miksi Bodibe on nyt Uudessakaupungissa, on koripallovalmennus. Hän teki kesällä 1+1-vuotisen sopimuksen Korihaiden kanssa ottaen vastuun edustusjoukkueen apuvalmentajan tehtävistä sekä samalla hän auttaa seuran junioripuolta.

– Välillä tulee katsoneeksi itseään peliin ja todettua, että teenkö liikaa töitä samanaikaisesti. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin hyvä ja on hienoa olla Korihaissa. Meillä oli seurajohdon kanssa hyvät ja selkeät keskustelut, mitä minulta halutaan ja mitä minä haluan.

Tampereella varttuneen Bodiben isä on Etelä-Afrikasta ja äiti Suomesta. Monilapsisen perheen nuoret elivät suhteellisen normaalia elämää Tampereella, mutta etnisen taustan takia Bodibe käänsi katseita vielä sen aikaisessa maailmassa.

Urheilu täytti Bodiben vapaa-ajan ja hän harrastikin koripallon lisäksi jalkapalloa ja jääkiekkoa. Lopulta koripallo vei lajivoiton, kun hänen setänsä pelasi Pyrbasketissa ja valmensi Bodiben joukkuetta.

– Pelasin Pyrinnössä, mutta sitten alkoi tulla polvivaivoja. Ehkä 14-vuotiaana lopetin täyspainoisesti koripallon peluun, kun loukkaantumiset eivät ottaneet loppuakseen.
Lopettamispäätös vei Bodiben pois turvallisista liikuntasaleista turvattomiin illanviettoihin vanhempien ihmisten seuraan.

– Koin paljon väkivaltaisia ja rasistisia kokemuksia. Uhkauksia sain paljon myös niihin aikoihin. Koripallosta sain kuitenkin turvaa ja usein hakeuduinkin katsomaan koristreenejä Tammelan koululle.

Paluu koripallon pariin tapahtui Korihaiden nykyisen päävalmentaja Tero Vasellin avustamana, kun Bodibe osallistui kaverinsa kanssa Vasellin joukkueen kesäharjoituksiin ja hän pääsi lopulliseen joukkueeseen.

– Oli hieno tunne itselle, kun pääsi taas mukaan turvalliseen ympäristöön ja myös pelaamaan. Se loi uskoa.

Juuri ennen kautta Bodiben eturistiside katkesi ja pelaaminen loppui jälleen. Vasellin kannustamana Bodibe alkoi kokeilla siipiään valmentajana.

– Valmentaminen on minulle ollut aina luontaista. Olen pohtiva ihminen ja nautin siitä, että voin tukea ihmisiä, kun he ottavat seuraavan askeleen eteenpäin omassa elämässään.

Valmentamisessa Bodibe on erikoistunut henkilökohtaiseen taitovalmennukseen sekä fysiikkavalmentamiseen. Ensimmäisen ison mahdollisuuden taitovalmennuksen saralla Bodibelle antoi nykyinen Susijengi-tähti Sasu Salin.

– Sasu vähän leikillä heitti, että tulisinko hänen kanssaan Espanjaan. No, sitten asia johti toiseen ja päädyin hänen kanssaan Kanarialle, jossa hän silloin pelasi. Sain vuodesta Sasun kanssa todella paljon itseluottamusta ja tajusin voivani treenauttaa erilaisia pelaajaa tasosta riippumatta. Kiitän Sasua siitä, että hän uskoi intooni ja haluuni auttaa häntä kehittymään.

Suomessa koripallo on vienyt Bodiben Tampereen kautta Nokialle, Ouluun, Jyväskylään ja nyt Uuteenkaupunkiin. Hänellä on vahvassa muistossa edelleen kausi 2015–16, jolloin BC Nokia ja Korihait taistelivat Korisliiga-paikasta. Bodibe toimi silloin Nokian apuvalmentajana. Ennen tätä kesää hän ei ole Ugissa vieraillut muuta kuin Pohitullissa.

– Korihailla on selvää halua kehittää omaa mainetta. Meillä on tällä kaudella hieno mahdollisuus muuttaa ihmisten käsitystä meistä luomalla työntekemisen kulttuuri joukkueen peli-identiteettiin.

Apuja Bodibe tuo myös seuran junioripuolelle. Hän toivoo, että omien kokemusten turvin hän voisi auttaa seuran valmentajia ja junioreita kehittymään eteenpäin.

– Haluan tuoda työkaluja valmentajille siihen, että he voisivat tuntea oman kyvykkyytensä kehittää pelaajia sekä samalla seuran toimintaa siihen suuntaan, että tekeminen ei ole ikinä yhdestä ihmisestä kiinni.