Rauhan muistoksi soudetaan jälleen lauantaina

0
Uudenkaupungin rauhan solmimisesta tulee kuluneeksi 301 vuotta. Sen kunniaksi Kaupunginlahdella järjestetään jälleen Rauhansoutu.

Lauantaina juhlitaan Uudessakaupungissa Venetsialaisia sekä Uudenkaupungin rauhaa. Torilla on päivällä Venetsialaistori ja historialliset yhdistykset elävöittävät historiaa vierailullaan kaupungissa samaisena viikonloppuna.

Illalla Pakkahuoneen rannassa on omaa ohjelmaa ja myöhemmin myös rannan ravintoloissa.

Uudenkaupungin rauhasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 301 vuotta. Lauantai-Illan hämärtyessä klo 21.30 soudetaan Kaupunginlahdella tämän merkittävän historiallisen tapahtuman muistoksi Rauhansoutu.

Rauhansoutuun kuuluu kolme venettä. Pohjola-Nordenin Uudenkaupungin osaston joukkue edustaa soudussa kuvainnollisesti Ruotsin venettä. Venäjän veneen miehistö koostuu Suomi-Venäjä Seuran jäsenistä ja Rauhan veneen soutajat kuuluvat Vakka-Suomen Reserviupseereihin.

Valaistut veneet soutavat Suukarin veneiden laskupaikalta, tunnelmallista Kaupunginlahtea pitkin Sorvakon sillan viereen Tervaportille.

Valaistuissa veneissä ovat maitten liput ja barokkiasuissa esiintyvät airueet ja perämiehet lukevat sillan pielessä Tervatorilla keskeisen pätkän rauhansopimuksesta venäjäksi, ruotsiksi ja suomeksi.

Illan kruunaa soudun lopuksi noin klo 22 Kaupunginlahdella ammuttava ilotulitus.

Lions Club Uusikaupunki on perinteisesti järjestänyt Rauhansoudun joka toinen vuosi. Vaikka varsinainen yhdistys on jo lopetettu ovat LC-klubin puuhamiehet vielä osallistuneet veneiden valaistukseen ja koristeluun.

Järjestelyistä vastaa tänä vuonna Uudenkaupungin kaupungin rauhantoimikunta ja järjestelyissä ovat mukana Uudenkaupungin Pohjola-Norden, Suomi-Venäjä Seura ja Vakka-Suomen Reserviupseerit.