Rauhanpuistossa soljuivat virret

0
Päivi Sappisen ja Aino Savolaisen lisäksi paikalla oli kitaralla säestämässä Uudenkaupungin seurakunnan kesäkanttori Aada Wirberg.

Kesäkuun lopusta saakka on torstaisin järjestetty kaikille avoimia toimintatorstai-tapahtumia. Aiemmin on ohjelmistossa ollut muun muassa levyraati ja muksutorstai. Nyt vietettiin kesän viimeistä toimintatorstaita, ja ohjelmana oli virsipiknik.

Osa virsipiknikille tulleista istui tuoleilla, osa taasen vilteillä. Monella oli mukanaan evästä, kuten mehua, hedelmiä ja keksejä. Virsipiknik kiinnosti kuntalaisia, ja paikalle saapuikin kaikkiaan noin 50 osallistujaa. Tapahtuma alkoi kello 17 ja sitä vetivät Kalannin kappalainen  Aino Savolainen ja muun muassa  Nakit ja Mutsi -blogistaan tunnettu Päivi Sappinen .

– Yllätyin positiivisesti, kun tuli niin paljon ihmisiä paikalle, toteaa Savolainen.

– Oli yllättävän paljon. Oli hauskaa, meni nopeasti aika, Sappinen vahvistaa.

Virsipiknikillä laulettiin muun muassa Suvivirsi, Jumalan kämmenellä ja Herra, kädelläsi . Osa virsistä oli ennalta valittu, mutta moni myös osallistujien itsensä ehdottamia. Välissä syötiin eväitä ja jaettiin omia muistoja ja tarinoita virsistä. Monelle olivat muistiin elävästi jääneet kouluaikojen aamuhartaudet, kertoipa eräskin myös hartaushetkistä työpaikalla.

– Tosi monet virret on sellaisia, että niitä lauletaan monissa yhteyksissä. Virret taipuvat moneen, Savolainen kertoo.

Savolaisen muistiin on jäänyt erityisesti virsi Soi kunniaksi Luojan .

– Ensimmäisen luokan opettaja aina laulatti sitä meillä, hän naurahtaa.

– Olen oppinut nuotit virsiä laulamalla. Se on rukousta sävelen muodossa, Savolainen toteaa ja mainitsee virsien kertovan kristillisestä sanomasta, hyvyydestä ja armosta.

Satunnaisveisaajaksi itseään luonnehtivan Päivi Sappisen virsi-innostus sai alkunsa osin sattumalta. Hän huomasi, että monen virren sanat ovat jääneet ikään kuin selkäytimeen, ja jakoi sosiaalisessa mediassa siihen liittyen kuvan.

– Tämä lähti vähän silleen vahingossa meemikuvasta. Tosi moni laittoi viestiä, että tiettyjen virsien sanat on selkärangassa, Sappinen kertoo. 

Siitä alkoi virsien veisuu. Sappinen on muun muassa tehnyt Virsilive-esityksiä yhdessä Marjut Mularin , eli Pastori Maikin kanssa.

– Olin myös Helsingissä Kallion seurakunnassa, jossa oli virsiä ja viiniä -ilta, mainitsee Sappinen. 

Sappista virsissä kiinnostaa niiden kulttuurihistoriallinen ulottuvuus.

– Mulle virret on enemmän kulttuuriperintöä. Perinteitä, jotka olen lapsena oppinut, hän kertoo.

Virsissä kiinnostaa myös niihin liittyvä yhteisöllisyys. Niitä lauletaan yleensä ryhmässä.

– Tosi kiva, että kokoonnutaan laulamaan. Se yhdistää ihmisiä, jotka eivät ole muuten tekemisissä, Sappinen toteaa.

Patrick Paldanius