Runoja, ruokaa ja taistelua – Kansainvälinen päivä torilla

0
Lauantain toritapahtumassa oli kansainvälinen meininki.

Lauantaina torilla kaikui iloinen nauru ja lukemattomien kielten sekamelska. Uudenkaupungin nykyinen kielten ja kansojen moninaisuus tuli hyvin esiin kansainvälisessä toritapahtumassa sekä esiintymislavalla että toritarjonnassa.

Päivän aikana esiintymislavalta tai sen edestä kuultiin ja nähtiin lauluja, runoja, puheita ja musiikkia sekä tanssiesityksiä ja liikuntaa monesta eri maasta. Muun muassa Kalannin yläkoulusta vasta reilun viikon yhdessä ollut ryhmä ukrainalaisia lapsia lauloi ja esitti runon kolmella kielellä.

Torilla puolestaan oli tarjolla ruokakulttuuria eri puolilta, osaa sai maistaa ja osaa ostaa heti syötäväksi tai kotona nautittavaksi. Myynnissä oli myös erilaisia käsin tehtyjä kankaita, liinoja ja vaatteita.

Puheissa todettiin, miten Uusikaupunki on nopeaan tahtiin saanut asukkaita eri puolilta maailmaa. Eri kulttuureihin tutustuakseen ei tarvitsee enää matkustaa kauas, riittää kun avaa ovensa rohkean ennakkoluulottomasti ja tutustuu naapureihin.

Päivän vauhdikkaimman esityksen tarjosi Marian Dumitru ryhmineen. Romanialainen Marian tuli Uuteenkaupunkiin kolmisen vuotta sitten kierreltyään sitä ennen vuosia kansainvälisen RPS Stunt -ryhmän kanssa eri puolilla Eurooppaa esiintyen muun muassa monissa Hollywood-elokuvissa ja erilaisissa näytöksissä.

– Olin viisi vuotta armeijassa ja harrastin karatea ja nyrkkeilyä. Olimme kerran harjoitussalissa, kun sinne tuli henkilöitä etsimään erilaisiin projekteihin sopivia ja halukkaita stunt-näyttelijöitä. Lähdin heidän mukaansa.

Nyt Dumitrun tavoitteena on koota oma ryhmä, joka järjestäisi esiintymisiä ja avustaisi täkäläisiä elokuvia ja videoita tekeviä yrityksiä.

– Suomessa ei vastaavaa ryhmää ole, mutta toisaalta ei täällä tuotannoissa kovin paljon käytetä stunttiryhmiä. Suomalaisissa elokuvissa vain puhutaan, mutta niissä ei juuri ole toimintaa, Dumitru naurahtaa.

Dumitru etsii sopivia henkilöitä ja opettaa heille erilaisia liikkeitä ja taistelutapoja, jotka on tehty soveltaen perinteisiä itämaisia taistelulajeja aina sen perusteella, millaisia välineitä käytetään.

Hän on opettanut Combat Fitnes -nimisellä kurssilla Vakka-opistossa vuodesta 2019 lähtien. Tänä vuonna kurssi järjestetään sekä Uudessakaupungissa että Laitilassa.

– Tiimini on vielä varsin pieni, mutta haluan kasvattaa sitä, jotta voin tarjota entistä näyttävämpiä esityksiä. Ihmiset vain tuntuvat olevan turhan ujoja, kun puhutaan esiintymisestä ja ehkä pelätään myös kielimuuria. En osaa vielä suomea kovin hyvin vaan opetan englanniksi.

Vakka-opiston kurssit ja Dumitrun stunt-ryhmäprojekti ovat täysin erillisiä, mutta kurssien kautta hän toivoo löytävänsä innokkaita henkilöitä jatkokoulutettavaksi.

Monilla on käsitys, että elokuvissa nähtävät taistelu- ja muut toimintakohtaukset ovat vaarallisia. Onnettomuuksia sattuu, mutta silloin on aina kyse huonosta valmistautumisesta.

Dumitru sanoo, että kun asiat tehdään askel askeleelta huolellisesti harjoitelleen, niin näyttävätkin kohtaukset ovat turvallisia.

– Mitään erityistaitoja ei tarvita, halu oppia uusia asioita riittää.

Jussi Arola