Ruoka-avun kysyntä on lisääntynyt

0
A-killan Kotiluolan tiloissa valmistetaan ja tarjotaan edullista lounasta ruokakassijaon lisäksi.

Uudessakaupungissa ruoka-apua tarjoaa usea taho. Tarjolla on usein valmista ylijäämäruokaa ilmaiseksi, itse valmistettua ruokaa edulliseen hintaan ja kauppojen hävikkituotteista koottuja ruokakasseja. Ruoka-apua tarjoavat muun muassa A-kilta ja Uudenkaupungin Seurakunta.

Uudenkaupungin seurakunta tekee diakoniatyötä, johon kuuluu ruoan jakaminen sitä tarvitseville. Seurakunnan tilat ovat vilkastuneet, kun edellisestä syksystä lähtien yhtenäiskoulun 1.–2.-vuosiluokat sijoitettiin rakennukseen.

– Se on vaikuttanut rikastuttavasti. Oikein ihanasti, pelkästään hyvää sanottavaa, kertoo vastaava diakoniatyöntekijä Maarit Eresmaa .

Koululaisten läsnäolo ei ole vaikuttanut toimintaan. Koska osa kouluruoasta valmistetaan seurakunnan keittiössä, jää siitä hävikkiruokaa paikan päälle. Viime syksynä seurakunta aloitti tämän hävikkiruoan jakamisen.

– Vastaava emäntä kyseli lupia kaupungilta. Lokakuun puolivälissä aloitettiin ruokajako eteistilassa, Eresmaa kertoo.

Eresmaan mukaan alkuun oli hiljaisempaa, mutta kun tietous ruokajaosta kasvoi, määrä vakiintui noin 20 ihmiseen. Ruokaa riittää hänen mukaansa yleensä sopivasti juuri tuolle määrälle.

– Muissa kouluissa ei ole ollut vastaavaa, tämä on hieno avaus, hän kertoo.

Piakkoin alkaa hävikkiruoan jako laajemmin SPR:n, ViaDian, Uudenkaupungin seurakunnan ja A-killan yhteistyönä Uudenkaupungin yhtenäiskoulussa. Seurakunta jatkaa ruoan jakoa myös omissa tiloissaan, mutta tavoitteena on osallistua ruoan jakoon myös koululla.

– Tarkoitus on, että seurakunnan työntekijät voisivat ottaa jakovuoron välillä, kun on aikaa, Eresmaa toteaa viitaten yhteistyössä tehtävään ruokajakoon.

Korona-aika vaikutti Eresmaan mukaan ihmisiin voimakkaasti.

– Se on jättänyt isot jäljet. Yksinäisyys on lisääntynyt, ei ole naapuritkaan uskaltaneet käydä tapaamassa toisiaan. Eikä kaikilla ole ystäviä, joille soittaa, hän kertoo.

Tulevan syksyn aikana Eresmaa uskoo avun tarpeen kasvavan. Nousseet ruoan ja energian hinnat vaikuttavat ihmisiin, ja näkyvät myös seurakunnassa nousseiden kustannusten myötä. Eresmaa korostaa taloudensuunnittelun tärkeyttä etenkin tässä tilanteessa.

– Taloudensuunnittelu voisi olla koulussa oppiaine, hän toteaa.

Uudenkaupungin A-killassa vuodesta 1999 toiminut Mirja Vesterinen kertoo järjestön toiminnasta.

– Teemme hyväntekeväisyyttä. Päihderiippuvaisille ja yksinäisille, kaikille tarkoitettu, Vesterinen toteaa.

A-kilta järjestää muun muassa kuntouttavaa työtoimintaa, erilaista ohjelmaa ja ruoka-apua.

A-killan ruoka-avustus koostuu useasta osa-alueesta. Järjestö tarjoaa edullisia lounaita joka päivä, ja ruokakassi-avustusta kahdesti viikossa sitä tarvitseville. Jälkimmäisen kohdalla saadun tavaran määrä ei enää vastaa kysyntää, joten avusta joudutaan karsimaan.

– Ruokakassijako pudotetaan yhteen päivään, kun tavaraa ei riitä. Jatkossa jaetaan vain keskiviikkoisin. Viimeksi oli niin paljon ihmisiä, että pakastin on ihan tyhjä, Vesterinen kertoo.

Ruokakassien jako alkaa kello 10 ja kestää puolen tunnin ajan. Edellisenä päivänä tavara loppui jo kello 10.20 aikoihin. Jonossa oli arviolta ainakin 80 henkeä.

– Ennen vanhaan tuli laatikkotolkulla ruokaa. Nyt ihmiset käyvät kaupoista hakemassa pois punaisella lapulla olevat tuotteet, hän kertoo.

Samalla kun saadun ruoan määrä on laskenut, ruoka-apua hakevien määrä on noussut. Paikkakuntalaiset käyvät hieman enemmän, mutta suurin muutos on Vesterisen mukaan tapahtunut Ukrainan sodan myötä.

– Jos viimeksi oli 80 ihmistä jonossa, ainakin 30–40 heistä oli ukrainalaisia. Ennen sotaa kävi yleensä yhteensä 40–60 hakijaa.

Vesterisen mukaan jotkut ruokakassit on tarkoitettu ainoastaan vähävaraisille, ja jaossa on yksi kassi ruokakuntaa kohden, kuitenkin lapsiperheet huomioiden.

– Älä hae ruokaa, jos heität sen roskiin, hän kehottaa ja neuvoo, että mikäli saatua ruokaa ei itselleen halua, se olisi hyvä antaa takaisin, jotta joku muu sitä tarvitseva sen saisi.

A-kilta on saanut enemmän lahjoituksia, kun järjestö haki lisää rahoitusta. Useat yritykset ja yksityiset tahot lahjoittavat tai myyvät alennettuun hintaan ruokatarpeita. Siitä Vesterinen on tyytyväinen, mutta tarvetta lisäavulle vielä on.

– Tarve on suuri. Mitä pidempään sota kestää, mitä enemmän hinnat nousevat, sitä enemmän apua tarvitaan.

Myös kaupungin sosiaalitoimessa on havaittu avun tarpeen lisääntyneen.

– Sosiaalipalveluissa ruoka-avun tarve on näyttäytynyt nyt elokuusta alkaen. Tulevan syksyn ja talven osalta arvioimme, että yleisten kustannusten, muun muassa energian hinnan nousujen johdosta avun tarve tulee näkymään enemmän, kiteyttää Uudenkaupungin sosiaalipalvelujohtaja Marika Lehtinen .

Patrick Paldanius