Sähkömarkkina bluffia

0

Ihmisille suositellaan sähkön säästämistä. Ihan ok, mutta koko hommassa on ketunhäntä kainalossa. Silloin kun otamme mukaan markkinatalouden lainalaisuudet.

Kun sähkönkulutus laskee, niin ilman muuta heidän sähkölaskunsa pienenee tietenkin – aluksi. Sähkösiirtoyhtiön, joka käsittämättömästä syystä piti trokata ulkomaiseen omistukseen, käyttökyky pysyy samana. Nyt kun siirtolinjalla kulkee vähemmän tavaraa (sähköä), niin linjan tulokin supistuu. Jos siirtoyhtiö haluaa bisneksen kannattavan, niin he korottavat hintojaan, jotta tuotto pysyy vakiona. Tietenkin olisi hyvä, että voittoa saisi kasvatettua omistajille, ja johdon bonuksetkin ovat ihan mukavat.

Entä se sähköä myyvä yhtiö, kun kulutus laskee. Tuskin sekään toimii muullakaan, kuin markkinatalous periaatteella. On vaan niin, jos sähkönkulutus laskee, niin sähkön myynti yhtiöiden kate (tuotto) laskee myös. Laskevatko he silloin omaa ”ulosmyyntihintaa”, jota en usko. Ei ainakaan kovin kauan, koska jossain vaiheessa voudin vasara alkaa paukkua.

Eikö se markkinatalous toimi niin, että jos myynnin tuotto laskee, niin se täytyy kattaa jollain – hinnan korotuksilla. Tässä säästöasiassa on taas täydellistä ”bluffin” makua. En millään jaksa uskoa, että jos ihmiset säästävät sähköä, niin kilowatin kulutushinta tai siirtosähkön hinta laskee tai pysyy edes samana. Takuuvarmasti hinnankorotus on edessä. Jos joku muuta sanoo, niin palturia puhelee.

Tuli vaan mieleen vanha sanonta, että onko ahneella paskainen loppu.

Pertti Pokki

Laitila