Sähkön hinnannoususta

0

Nyt on ollut huolenaiheena sähkön kova hinnannousu. Mistäköhän johtuu? Me maksamme nyt laskua Saksan ja Ranskan energiamunauksista.

Venäjän sota Ukrainassa ja maan kaasutoimituksen mitoitukset ovat usein kuultuja selityksiä Euroopan energiakriisille ja sähkön hirmu hinnoille. Energiakriisin ja eurooppalaisen sähkökriisin juurisyyt löytyvät Länsi-Euroopan suurimpien maiden ja samalla myös suurimpien energiatunareiden Saksan ja Ranskan jättimäisistä energiamunauksista.

Näiden kahden maan töpeksinnät ovat johtaneet siihen sähkö- ja maakaasukaaoksen, joka paisuttaa suomalaistenkin sähkölaskuja. Me Suomessa maksamme vielä lisäksi Fortumin johdon, Fortumin hallituksen, valtion omistajaohjauksen ja lobbarien ja rahoittajien virheistä. Sekä hyväuskoisuudesta ja epäpätevyydestä sekä ahneudesta.

Mutta mehän kun olemme EU:ssa ja vielä kuuliaisina mallioppilaina, niin eihän silloin rahan jakoa Suomen ulkopuolelle halutakaan estää. Ensin maksettiin Saksan ja Ranskan pankkien Kreikka- ja Italia-lainojen tukea. Suuret valtiot EU:ssa saavat tappiot yhteisiksi. Pieni valtio Suomi maksaa ja kun Suomi tarvitsisi tukea Fortumin hölmöilyyn, sitä ei tule.

Fortumin tulospalkattujen johtajien etu ei ole käynnistää voimaloita. Kansalaisten etu olisi, että voimalat käynnistettäisiin.

Uniperin kaasun toimituksista ja sopimuksissa olisi pitänyt ehdottomasti olla force majeure Venäjä-riskin osalta. Ei selvästikään ollut, kun nyt subventoidaan saksalaisten kaasun hintaa suomalaisten veronmaksajien selkänahasta.

Saksan ideologian takia tilanne on tämä. 16 miljardia on jo hävitty ja lisää tulee. Mutta onhan meillä bile-Sanna, joka ei varmaan näistä asioista huolta kanna.

Rauno Lehtimäki