Sienestä lieden ääreen

0
Kantarellien herkkä metsäinen maku tulee hienosti esiin ohratossa.

Luonto tarjoaa virkistystä ja myös ilmaista syötävää. Tänä kesänä mustikkasato oli runsas ja nyt kanttarelleihin lähes kompastuu metsässä kulkiessaan.

Kanttarellikastikkeen resepti löytyy varmasti jo kaikilta, jotka sienistä pitävät. Mutta saa sienistä paljon muutakin. Kantarellit sopivat myös piirakoihin, salaatteihin ja lämpimiin kasvislisukkeisiin tai vaikka lihapullataikinaan. Lihapataankin voi lisätä sieniä. Oikeastaan voi kysyä: mihin sienet eivät sopisi.

Ohrattokin tykkää sienistä, kanttarelleista ja myös mustista torvisienistä, tateista ja suppilovahveroista.

Kanttarellirisotto


4 annosta

2- 3 dl kantarelleja tai muita sieniä

1-2 pientä sipulia

1-2 valkosipulinkynttä

3 rkl öljyä

3 dl risottoriisiä

2 dl kuivaa valkoviiniä

n. 7-8 dl kasvislientä

1/2 tl suolaa

1/4 tl mustapippuria

1 dl parmesaanijuustoa

Puhdista ja paloittele sienet. Kuori ja silppua sipulit. Kuumenna kasvisliemi kattilassa ja pidä se kuumana.

Kuumenna sieniä miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Lisää öljy ja sipulit ja kuullota miedolla lämmöllä muutama minuutti.

Lisää riisit ja sekoittele niitä kattilassa parin minuutin ajan, kunnes ne muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää joukkoon viini, ja kun se on haihtunut, aloita kasvisliemen lisääminen kauhallinen kerrallaan. Maistele ja varmista, ettei riisi pääse ylikypsymään. Kypsennysaika on noin 15 minuuttia.

Sekoita risottoon parmesaaniraaste ja mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna ja tarkista maku.

Resepti: Martat


Lihapullat


4 annosta

400 g paistijauhelihaa

1 prk kermaviiliä

1 dl korppujauhoja

1 kananmuna

1 sipuli

muutama kanttarelli pilkottuna

ripaus suolaa

ripaus mustapippuria

1 rkl voita paistamiseen

Sekoita korppujauhot ja kermaviili, anna turvota. Kuullota sipuli ja sienet voissa. Yhdistä ainekset jauhelihan, kananmunan ja mausteiden kanssa ja sekoita lihapullataikinaksi.

Muotoile taikina lihapulliksi. Kypsennä lihapullat uunissa 220 °C noin 20 min tai paista pannulla, kunnes niiden pinta on kauniin ruskea.

Resepti: Snellman

Kanttarelliohratto


4 annosta

1 l kantarelleja

2 + 3 rkl voita

1 salottisipuli hienonnettuna

8 dl kana- tai kasvislientä

suolaa ja mustapippuria

2 dl esikypsytettyä kokonaisia ohrasuurimoita

100 g parmesaania raastettuna

yrttejä koristeluun

Pilko ja puhdista kantarellit. Hauduttele kantarelleista kuivalla pannulla enimmät vedet pois. Lisää 2 rkl voita ja salotit. Paista sieniin hieman väriä, noin 5 minuuttia. Kaada sienet pannulta kulhoon odottelemaan.

Lämmitä kanaliemi kuumaksi.

Sulata pannulla 3 rkl voita. Lisää ohra ja paista jatkuvasti käännellen 2-3 minuuttia. Lisää mukaan 2 dl kuumaa kanalientä ja keitä jatkuvasti sekoittaen, kunnes ohra on imenyt kaiken nesteen sisuksiinsa.

Jatka liemen lisäämistä pari desiä kerrallaan ja jatkuvasti sekoittaen, kunnes ohra on kypsää, noin 25 minuuttia.

Lisää paistetut sienet ohraton sekaan juuri ennen viimeistä nesteen lisäämistä.

Sekoita lopuksi joukkoon parmesaani, koristele yrteillä ja tarjoa välittömästi.

Resepti: Myllyn Paras