Kanttarellikastikkeen resepti löytyy varmasti jo kaikilta, jotka sienistä pitävät. Mutta saa sienistä paljon muutakin. Kantarellit sopivat myös piirakoihin, salaatteihin ja lämpimiin kasvislisukkeisiin tai vaikka lihapullataikinaan. Lihapataankin voi lisätä sieniä. Oikeastaan voi kysyä: mihin sienet eivät sopisi.
Ohrattokin tykkää sienistä, kanttarelleista ja myös mustista torvisienistä, tateista ja suppilovahveroista.
Kanttarellirisotto
4 annosta
2- 3 dl kantarelleja tai muita sieniä
1-2 pientä sipulia
1-2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
3 dl risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
n. 7-8 dl kasvislientä
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 dl parmesaanijuustoa
Puhdista ja paloittele sienet. Kuori ja silppua sipulit. Kuumenna kasvisliemi kattilassa ja pidä se kuumana.
Kuumenna sieniä miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Lisää öljy ja sipulit ja kuullota miedolla lämmöllä muutama minuutti.
Lisää riisit ja sekoittele niitä kattilassa parin minuutin ajan, kunnes ne muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää joukkoon viini, ja kun se on haihtunut, aloita kasvisliemen lisääminen kauhallinen kerrallaan. Maistele ja varmista, ettei riisi pääse ylikypsymään. Kypsennysaika on noin 15 minuuttia.
Sekoita risottoon parmesaaniraaste ja mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna ja tarkista maku.
Resepti: Martat
Lihapullat
4 annosta
400 g paistijauhelihaa
1 prk kermaviiliä
1 dl korppujauhoja
1 kananmuna
1 sipuli
muutama kanttarelli pilkottuna
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1 rkl voita paistamiseen
Sekoita korppujauhot ja kermaviili, anna turvota. Kuullota sipuli ja sienet voissa. Yhdistä ainekset jauhelihan, kananmunan ja mausteiden kanssa ja sekoita lihapullataikinaksi.
Muotoile taikina lihapulliksi. Kypsennä lihapullat uunissa 220 °C noin 20 min tai paista pannulla, kunnes niiden pinta on kauniin ruskea.
Resepti: Snellman
Kanttarelliohratto
4 annosta
1 l kantarelleja
2 + 3 rkl voita
1 salottisipuli hienonnettuna
8 dl kana- tai kasvislientä
suolaa ja mustapippuria
2 dl esikypsytettyä kokonaisia ohrasuurimoita
100 g parmesaania raastettuna
yrttejä koristeluun
Pilko ja puhdista kantarellit. Hauduttele kantarelleista kuivalla pannulla enimmät vedet pois. Lisää 2 rkl voita ja salotit. Paista sieniin hieman väriä, noin 5 minuuttia. Kaada sienet pannulta kulhoon odottelemaan.
Lämmitä kanaliemi kuumaksi.
Sulata pannulla 3 rkl voita. Lisää ohra ja paista jatkuvasti käännellen 2-3 minuuttia. Lisää mukaan 2 dl kuumaa kanalientä ja keitä jatkuvasti sekoittaen, kunnes ohra on imenyt kaiken nesteen sisuksiinsa.
Jatka liemen lisäämistä pari desiä kerrallaan ja jatkuvasti sekoittaen, kunnes ohra on kypsää, noin 25 minuuttia.
Lisää paistetut sienet ohraton sekaan juuri ennen viimeistä nesteen lisäämistä.
Sekoita lopuksi joukkoon parmesaani, koristele yrteillä ja tarjoa välittömästi.
Resepti: Myllyn Paras