Strandstugan – kesägalleria veneilijöille

0
Ingrid Biese esittelee hänen uusimpia taulujaan.

Ingrid Biesen galleria Strandstugan sijaitsee erikoisella paikalla. Taiteilija keksi kunnostaa vanhan rantamökkinsä Iso Vehasessa, minkä jälkeen hän ripusti aiemmista näyttelyistään tuttuja silkkimaalauksiaan seinille. Biese on innoissaan uudesta galleriastaan, sillä saaristoteemainen näyttely sai paljon vierailijoita jo avajaispäivänä.

Strandstugan on pieni rantamökki muutaman sadan metrin päässä laiturilta. Se toimii itsepalvelukäytännöllä eli galleriaan saa mennä vapaasti katsomaan milloin vain. Pöydällä on vieraskirja, josta Biese näkee arvioidun kävijämäärän ja sen, mistä päin ihmiset ovat tulleet. Mökissä ovat myös sohva ja tarjolla kirjoja.

– Tänne saa tulla ihan vapaasti. Olen lomalla täällä Iso Vehasessa, joten joskus olemme veneellä tai muualla, niin galleria saa hoitaa itsensä, Biese kuvailee.

Hän kertoo ajatuksen itsepalvelukäytännöstä tulleen muista saariston liikkeistä. Hän on perheensä kanssa veneillessään käynyt usein kaupoissa, joissa saa käydä ja maksaa tuotteen itse. Näistä jossakin myytiin myös arvokkaita käsitöitä, mikä osaltaan vahvisti Biesen ideaa omasta galleriasta.

– Ajattelin, että tämä on saaristo ja täällä voi luottaa ihmisiin, Biese naurahtaa.

Näyttely koostuu silkkimaalauksista, jotka seuraavat saaristoteemaa. Seinillä näkyy erivärisiä tauluja, joissa on muun muassa peuroja, koivunlehtien siluetteja ja puita.

Teokset vaihtelevat siten, että osa on Biesen uusimpia töitä ja osa on tehty useampi vuosi sitten. Hänen mukaansa suurin osa on ollut aiemmissa näyttelyissä esimerkiksi Helsingissä, Vaasassa tai Porvoossa.

Taiteilija kertoo idean kesägalleriaan tulleen rantamökistä ja maalauksistaan.

Rantamökki oli tähän kesään asti ollut käyttämätön useita vuosia ja huonossa kunnossa. Biese suunnitteli mökin kunnostamista usein, mutta ei koskaan keksinyt tarpeeksi hyvää syytä ryhtyä toimeen.

Taidetta hän on tehnyt aina, mutta vasta muutama vuosi sitten Biese alkoi kasvattamaan taiteilijanuraansa. Silloin yhtenä kesänä hän ryhtyi maalaamaan Iso Vehasessa, ja jakoi teoksiaan sosiaalisessa mediassa. Ihmiset halusivat ostaa tauluja ja Biesen ura lähti kunnolla käyntiin.

Biese lopulta keksi, että hän voisi perustaa rantamökkiin oman galleriansa, johon tulisi juuri saaristoteemaisia teoksia.

Nyt hän kuvailee olevansa erityisen tyytyväinen siihen, että rakennus on käytössä, vaikka galleriasta on ilmennyt jo paljon muutakin hyvää.

– Tämä on aika iso saari, ja meillä on torppa, joka on saaren keskellä. Muuten kaikki mökit ovat rannalla, ja kaikki eivät tunne toisiaan. Oli kiva päästä avajaisissa tutustumaan muihin saaren asukkeihin, Biese pohtii.

Strandstuganista tai sen menestyksestä hän ei kuitenkaan ota mitään paineita.

– En ota mitään stressiä siitä kuinka paljon ihmisiä käy. Se on hauskaa, jos ihmisiä käy katsomassa, mutta tämä on oma paikka, eikä tästä tule mitään lisäkustannuksia. Tuntuu olevan vain kiva juttu täällä.

Tämä kesä oli lähinnä kokeilua, sillä näyttely ja galleria ovat avoinna vain noin kuukauden ajan 15.7.–14.8., mutta ensi vuodelle Biese kaavailee pidempää kautta.

Hän kertoo kaiken muun olevan vielä avoimena niin, että galleriaan saattaa tulla esimerkiksi jonkin muun teoksia Biesen silkkimaalausten lisäksi. Varmaksi hän kuitenkin kertoo sen, että galleria avautuu myös ensi vuonna.

Iines Toivonen