Suomen luontoa juhlitaan lauantaina

0

Tulevana lauantaina juhlitaan Suomen luonnon päivää jo kymmenennen kerran. Päivän tavoitteena on luonnon arvostuksen lisääminen ja luontosuhteen vahvistuminen kaupungistuvassa yhteiskunnassa. Päivä on avoin kaikille. Se on epäpoliittinen ja epäkaupallinen.

Päivää juhlittiin ensimmäisen kerran vuonna 2013 ja liputuspäiväksi Suomen luonnon päivä hyväksyttiin vuonna 2017.

Päivän kunniaksi järjestetään erilaisia tapahtumia ympäri Suomea, mutta päivää voi jokainen juhlistaa omalla tavallaan. Mene vaikka ulos luontoretkelle tai leivo se päivän virallinen leivos eli mustikkapiirakka. Suomen Latu puolestaan haastaa kaikki suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona, luonnon helmassa.

Tänä vuonna erityisenä juhlanaiheena ovat meille suomalaisille tärkeät eläimet, kasvit, sienet ja koko Suomen luonnon ainutlaatuinen monimuotoisuus. Suomen luonnon päivän kunniaksi Yleisradio on kerännyt tarinoita eri-ikäisiltä suomalaisilta heille tärkeistä lajeista. Suomalaisten suosikkilajilistalta löytyy toki kansalliseläimemme karhu ja -lintumme joutsen, mutta on myös heitä joille merkityksellisimpiä ovat vanhat puut, yössä tuoksuvat kasvit tai kastemadot. Tarinoita luonnosta voi käydä lukemassa Ylen verkkosivuilta.

Päivän suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso rouva Jenni Haukio. Hän kertoi lempilajinsa olevan meriharakka, tuo punajalkainen eksoottisen näköinen lintu, mikä on kuitenkin helppo tunnistaa ja viihtyy niin saaristossa kuin kaupungissa. Uudessakaupungissa meriharakoita näkee usein mm. Käätyjärven ruohikkoisilla rannoilla.

Päivää koordinoivassa ohjausryhmässä toimivat Metsähallituksen Luontopalvelut, Sitra, Suomen Latu, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto, Suomen Partiolaiset, Suomen Sydänliitto, Suomen ympäristökeskus ja Yle Luonto.