Taiteilijan kotigalleriaan ovet avoinna

0
Taitelija Anne Kuntsin kotigalleriassa on käytetty rohkeita värejä. Emännän rohkea pieni vahtikoira ei osallistu viikonlopun tapahtumarientoihin, vaan lähtee kyläilemään.

Uusikaupunkilaisella taiteilijalla Anne Kuntsilla on edessään vilkas viikonloppu. Hän on mukana sekä Vanhat talot -tapahtumassa että koko maan kattavassa Konstrundan-taidetapahtumassa. Konstrundan järjestetään tänä vuonna jo 15. kerran ja viikonlopun aikana noin 450 taiteilijaa, käsityöläistä ja muotoilijaa eri puolilta maata avaavat työhuoneidensa ovet yleisölle maksutta.

– Itse olen ollut Konstrundan-tapahtumassa mukana, kun vielä asuin Kirkkonummella. Mieleeni on tuosta jäänyt lukuisat ihanat kohtaamiset ja antoisat keskustelut taidettani katsomaan tulleiden henkilöiden kanssa, toteaa Anne Kuntsi.

– Vaikka siinä, että avaa kotigalleriansa ja työhuoneensa ovet yleisölle, on oma vaivansa, niin on mielenkiintoista päästä puhumaan taiteesta ihan kasvokkain. On kiva kuulla, millaisia ajatuksia ja tunteita minun työni katsojissa herättävät. Koen että taiteesta voidaan käydä antoisaa keskustelua, vaikka joku teos synnyttäisi täysin vastakkaisia mielipiteitä, Kuntsi pohtii.

Viikonloppua varten Anne Kuntsi on käynyt läpi kaikki kodissaan olevat työnsä ja järjestänyt ne uudelleen.

– Nyt eteisen seiniltä löytyy minun uusimpia, ekoprinting -tekniikalla tehtyjä töitä. Kodin ja työhuoneen seinillä on sitten maalauksia ja grafiikkaa vuosien varrelta. Keittiössä on myös joitakin isäni tekemiä töitä.

Kuntsi kokee, että Vanhat talot -tapahtuma ja Konstrundan tukevat tapahtumina toinen toisiaan. Kaupungin vanhat rakennukset ovat oman aikansa käsityötaidon ja -taiteen ilmentymiä.

– Minulle taiteessa yksi tärkeimmista arvoista on aitous ja sitä myös vanhat rakennukset parhaimmillaan edustavat. Tästä syytä on helppo avata oman kodin ovet niin taiteen kuin vahojen rakennusten ystäville, lisää Kuntsi.

Minkälainen on sitten Rantakadulla sijaitseva, taiteilijan yhdistetty koti, työhuone ja kotigalleria?

– Ehkä tiivistetysti sanoisin, että minun kotini ei ole minimalistisesta tyylisuunnasta pitävien kohde, vaan enemmänkin heidän, jotka rakastavat väriä, taidetta ja elämää, hymyilee Anne Kuntsi.

Toinen Konstrundan kohde Vakka-Suomessa on Rannveig Steinthórsdóttirin työhuone Taivassalossa.