Tankki täyteen -komedia avaa Ugin teatterisyksyn

0
Tankki täyteen - maallamuuttajat -näytelmän ohjaaja Jari Luolamaan mukaan suurin osa rekvisiitasta, mm. puhelinkoppi, on itse tehty.

Uudenkaupungin teatterissa valmistaudutaan palaamaan taas normaaliin teatteriarkeen koronapandemian aiheuttamien rajoitusten ja lomautuksien jälkeen. Syksyllä ensi-iltansa saavat kaksi näytelmää, joista ensimmäinen alkaa syyskuussa.

Tankki täyteen – maallamuuttajat -näytelmän ensi-ilta on lauantaina 10. syyskuuta. Näytelmän ohjaaja sekä teatterinjohtaja Jari Luolamaa sanookin, että vihdoinkin on ensi-illan aika, sillä koronapandemian johdosta näytelmää on siirretty moneen otteeseen.

– Näytelmän harjoitukset alkoivat jo kaksi ja puoli vuotta eli ennen koronaa. Aika tarkkaan kaksi vuotta sitten piti olla ensimmäinen ensi-ilta, Luolamaa muistelee.

Kokoontumisrajoitukset sotkivat harjoittelua niin, ettei salissa saanut harjoitella. Työryhmä kokeili korvaavia harjoitusmenetelmiä esimerkiksi videopuheluiden avulla vuorosanojen lukua, mutta rauhallisten lukupaikkojen löytäminen osoittautui pitkässä juoksussa haasteelliseksi.

– Ensimmäisen korona-aallon aikana me vielä luulimme, että syksyllä 2020 pääsemme esittämään näytelmän, mutta ei se korona kestänytkään vain muutamaa kuukautta.

Reilun parin viikon päästä ensi-iltansa saava näytelmä alkaa olemaan Luolamaan mukaan pieniä viilauksia vaille valmis. Kyseessä on hyvin perinteinen kahden tunnin näytelmä tunnetusta tarinasta, jossa seurataan Sulo Vilénin elämää, kun hän vahingossa ostaa huutokaupasta huonokuntoisen maatilan.

– Emme ole modernisoineet mitään emmekä muokanneet tekstiä. Voisi sanoa, että suurin osa suomalaisista tietää, mistä tässä on kyse. Nuoremmat eivät välttämättä, mutta vanhemmat aikuiset kyllä tietävät, Luolamaa naurahtaa.

Rooleissa on mukana yhdeksän näyttelijää. Alkuperäisestä näyttelijäkaartista ainoastaan kaksi on vaihtunut johtuen juuri koronan aiheuttamista aikataulullisista muutoksista. Mukana on myös kaksi samaa näyttelijää, jotka olivat mukana jo vuonna 2009, kun kesäteatteri Lentävä Lokki esitti näytelmän ensimmäisen osan.

Jouko Toivonen (Sulo Vilén) ja Leena Uusikartano (Emmi Vilén) esittävät nytkin samoja rooleja. Yhteiskemia toimii näyttelijöiden välillä mutkattomasti, Luolamaa kiittelee.

Teatterisihteeri Katja Laineen mukaan Uudessakaupungissa katsojia kiinnostaa ylivoimaisesti eniten komedianäytelmät. Se oli merkittävä syy, miksi Tankki täyteen -näytelmä kiinnosti Lainetta ja Luolamaata. Toinen yleisöä kiinnostava tyylilaji on musikaali, jollainen on myös syksyn toinen ensi-iltansa saava Vuonna 85 -näytelmä.

– Suurin osa meidän katsojista on eläkeläisryhmiä. Yritämme aina löytää sopivaa ohjelmistoa meidän katsojillemme, Laine täsmentää.

Kesän musiikkifestivaaleilla ollut ilmiö lippujen myöhäisestä ostamisesta pätee myös teatterin lipunmyyntiin. Laine harmittelee, että ilmiön johdosta ryhmälippuja ei voida varata eikä vahvistaa tarpeeksi ajoissa.

– Esityksiin on tulossa paljon ryhmiä, jotka on siirretty jopa sieltä ihan ensimmäisestä suunnitellusta ensi-illasta, Jari Luolamaa paljastaa.

Tällä hetkellä kaikista lipuista on, Laineen mukaan, varattu 38 prosenttia ja lähes kaikki ovat ryhmiä.

– Toivottavasti ihmiset lähtevät liikenteeseen ja tulevat teatteriin kaikenlaisten muuttuvien asioiden jälkeen, Laine ja Luolamaa toivovat.