Työväentaloille arvostusta

0

Uudenkaupungin työväentalo on yksi kahdestatoista suomalaisesta työväentalosta, joista valitaan todennäköinen Suomen ehdokas Unescon maailmanperintölistalle.

Maailmanperintölistalla ei ole tällä hetkellä yhtään työväenliikkeen rakennusta ja kansainvälisessä hankkeessa halutaan nyt korjata tämä.

Suomessa on yhä lähes 300 työväentaloa, joista valittiin ehdokkaat perusteina niiden rakennushistoriallinen arvo, merkitys työväenliikkeen historiassa, tämän päivän käyttö sekä suojelutilanne.

Työväentalot olivat – ja osa on edelleen – suosittuja vapaa-ajanviettopaikkoja. Työväentaloihin mentiin, vaikka ei muuten välttämättä kannatettu työväenaatetta, koska niissä tapasi muita ihmisiä.

Uudenkaupungin työväentalossa on toiminut kirjasto, siellä on näytelty, soitettu, voimisteltu, pidetty iltamia ja toimipa tiloissa hetken myös elokuvateatteri.

Välillä talossa oli yritystoimintaa, mutta 2000-luvun puolella tapahtumat, juhlat ja koulutukset ovat palanneet työväentaloon. Esimerkiksi eläkeläisjärjestöjen suositut kuntotanssit ovat vetäneet lähikuntia myöten tanssijoita Uuteenkaupunkiin vuodesta 2016 lähtien.

Uudenkaupungin työväenyhdistys perustettiin jo vuonna 1892. Yhdistys osti ensimmäisen talon käyttöönsä jo vuonna 1901, mutta se paloi viitisen vuotta myöhemmin.

Tänä vuonna yhdistys täyttää siis 130 vuotta ja talo 115 vuotta.

Vuonna 2017 Demokraatti-lehti järjesti Suomen kaunein työväentalo -kilpailun, jossa Uudenkaupungin työväentalo pärjäsi hienosti. Eniten ääniä sai vuonna 1930 valmistunut Forssan työväentalo, joka edustaa klassista tyyliä.

Puutalokaupungille sopivasti Uudenkaupungin työväentalo on hirsirunkoinen ja julkisivumateriaali on lautaa. Vuonna 1907 valmistunut talo sai lehden äänestyksessä 124 ääntä, kun Forssan äänimäärä oli 163.

Seuraavina äänestyksessä olivat Kuhmoinen, Iisalmi ja Vihti, jotka eivät ole nyt mukana kahdentoista nimetyn työväentalon listalla. Uudenkaupungin työväentalolla on siis jo kokemusta erilaisista listoista.

Risto-Matti Kärki