Ugin nuoret marssivat lauantaina sateenkaarilippujen alla

0
Eerikka Vilmunen ja Maisa Kari juhlivat Turku Pride -tapahtumassa mukanaan sateenkaarilippuja ja Ukin Nuva Pride -kyltti.

Uudenkaupungin nuorisovaltuusto järjesti lauantaina nuorisopalvelujen kanssa nuorille retken Turku Pride -tapahtumaan. Pride on juhla, jossa marssitaan rakkauden sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Nuorisovaltuusto halusi järjestää Uudenkaupungin nuorille mahdollisuuden päästä juhlimaan omia itsejään turvallisessa ja samaistuttavassa ympäristössä.

– Meidän tämän vuoden teemana on ollut tasavertaisuus ja ajattelimme, että olisi ihanaa, jos meidän Nuva olisi mukana ajamassa ihmisoikeuksia ja vähemmistöoikeuksia. Ihan senkin takia, että se on puhuttava aihe, kertoo Nuorisovaltuuston jäsen Eerikka Vilmunen retken järjestämisestä.

Päivän ohjelmaan kuului Pride-kulkue, jossa ryhmät kävelevät Turun katuja pitkin omien lippujensa alla. Tämän jälkeen he kävivät syömässä ja osallistuivat puistojuhlaan. Retki oli nuorille maksuton ja sinne oli ilmoittautunut reippaasti kaikenikäisiä nuoria.

Nuorisovaltuuston lautakuntaedustaja Maisa Kari kiittelee Turun Pride -tapahtumasta ja kuvailee retkeä merkittäväksi mahdollisuudeksi nuorille.

– Jollakin ei ole esimerkiksi varaa tai mahdollisuutta päästä Turkuun asti juhlimaan Pridea. Täällä on yhdenvertaisuutta, ja tarkoitus on liittoutua. Jos tätä näkee arjessa, niin se on aika pientä, siksi on hienoa nähdä, että järjestetään tällaista.

Kari kertoo nuorisovaltuuston ajaneen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia myös muilla tavoilla.

– Otimme turvallisen tilan periaatteen taas tänä vuonna, ja se on ollut iso juttu. Nuorisopalveluiden puolesta ryhdyimme pitämään sateenkaarinuorisokeskusta LGBTQ+ -nuorille, jotta voidaan luoda turvallinen tila kaikille. On mukavaa, että heille on erikseen oma nuokkari, ja siellä voi sitten kokea olonsa turvalliseksi ja olla juuri sellaisia minkälaisia on, riippumatta kotitilanteesta tai lähipiirin hyväksyväisyydestä.

Sateenkaarinuorisokeskuksessa tarjotaan tekemistä ja vertaistukea, ja toiminta on saanut nuorilta kiitosta.

– Olen kuullut positiivista palautetta. Monet on sanonut, että erilaisen toiminnan järjestäminen, kuten vaatteiden ja laukkujen tuunaus, voi olla oman itsen kehittämistä ja julki tuomista. Paljon on sanottu, että toiminta on ollut todella kivaa, Vilmunen listaa.

Nuorisokeskuksen lisäksi nuorisovaltuusto pyrkii saamaan Pride-liputusta Uuteenkaupunkiin. Vilmunen ja Kari kertovat ensimmäisen pyynnön jääneen vastauksetta noin vuosi sitten. Myöhemmin kirjoitettu mielipidekirjoitus aiheesta sai nuorten mukaan aikaan negatiivissävyistä keskustelua, vaikka nuorisovaltuusto olisi valmis kustantamaan liput itse.

– Se on yksi pienen paikan kirous, että on vähän konservatiivisuutta ja suvaitsemattomuutta. Mielestäni on tärkeää, että mitä enemmän asioista puhutaan ja normalisoidaan, niin sitten ennakkoluulot ja käsitykset voi hälventyä. Sen takia haluamme antaa vertaistukea kaikille. Tarkoitus ei ole tuoda vähemmistöä esiin, vaan saada kaikille samat oikeudet ja arvot, Vilmunen toteaa.

Vaikka nuorisovaltuusto on tapahtumassa ajamassa ja tukemassa vähemmistöoikeuksia, oli retken tarkoituksena ennen kaikkea hauskanpito.

– Tämän retken tarkoitus on luoda yhteisöllisuutta ja kuuluvuudentunnetta. Haluamme myös tuoda esiin sen, että meitä LGBTQ+ -nuoria on ja meitä on mahdollisuus kuulla ja tulla kuulutuksi. Ylipäätään tarkoitus on se, että voi pitää hauskaa turvallisessa porukassa, Vilmunen toivoo.

Iines Toivonen

Pride SuomessaPride-tapahtumat ovat sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtumia.

Tapahtumia järjestävät Setan jäsenjärjestöt, yritykset, muut organisaatiot, opiskelijaryhmät ja vapaaehtoiset.

Tapahtumat kestävät tavallisesti yhdestä päivästä viikkoon.

Tänä vuonna tapahtumia on lähes 40, joista suurin on Helsinki Pride.

Seta ry