Uudessakaupungissa pohditaan konkreettisia ratkaisuja globaaleihin haasteisiin

0

Kehitysmaa- ja rauhantutkijat ympäri Suomen kokoontuvat Uuteenkaupunkiin elokuun 19.–20. päivinä pohtimaan tieteellisen tutkimuksen ja konkreettisen toiminnan yhteyttä. Uusikaupunki 2022: Rauha, kehitys ja toiminta -tapahtuma järjestetään yhteistyössä tieteellisten seurojen ja rauhanjärjestöjen kanssa.

– Maailmassa on valtavia sosiaalisia, poliittisia ja ympäristöön liittyviä ongelmia. Ilmastonmuutosta koskevat tutkimusraportit ja lukuisat maailman konfliktit pakottavat tutkijat ja järjestötoimijat etsimään uusia keinoja kamppailla näitä yhteenkietoutuneita ongelmia vastaan, kertovat tilaisuuden järjestäjät.

Lukuisat haasteet varjostavat lähitulevaisuuttamme: suursodan uhka, ilmastokriisi ja synkkä taloudellinen tilanne. Koska haasteet ovat monitahoisia, myös ratkaisujen on oltava rohkeita ja monimuotoisia.

– Uusikaupunki tarjoaa erinomaisen ympäristön tapahtuman järjestämiseen. Kaupungin symbolinen historia rauhankaupunkina ja joka toinen vuosi järjestettävä Rauhan symposium tasoitti tietä järjestää tapahtuma juuri Uudessakupungissa. Kaupunki on myös tukenut tapahtuman järjestämistä.

Tapahtumaan odotetaan yli 50 osallistujaa eri puolilta Suomea.

– Tavoitteena on, että tapahtuma järjestettäisiin Uudessakaupungissa jatkossa joka toinen vuosi – tämä ensimmäinen tapaamisen yhteydessä aloitetaan jo seuraavan, jatkossa vielä suuremman ja kansainvälisemmän tapahtuman järjestelyt, järjestäjät tiedottavat.

Suomen rauhantutkimusyhdistys (SRTY), Suomen Kehitystutkimuksen seura ja suomalaiset rauhanjärjestöt kutsuvat tutkijoita, aktivisteja, opiskelijoita ja kaikkia kaupungin asukkaita osallistumaan tapahtumaan kulttuurikeskus Cruselliin.

Keskustelut käydään pääasiassa englanniksi. Päivät avaa perjantaina kello 13 Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio, Jaana Vasama Uudenkaupungin Rauhan symposium edustajana sekä Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronberg.

Perjantain tilaisuus päättyy kello 17.30 ja tapahtuma jatkuu lauantaina kello 10. Tapahtuma päättyy suomenkieliseen osuuteen, jossa rauhankasvattaja Hanna Niittymäki avaa näkökulmia rauhankasvatukseen, ja sen jälkeen Syksy Räsänen ja Mikko Zenger keskustelevat Israel/Palestiina-konfliktin nykytilanteesta. Molemmat ovat vierailleet alueella aiemmin tänä vuonna. Suomenkielinen osuus alkaa klo 13.

Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy.