Uudessakaupungissa satsataan tulevaisuuteen

0

Seutumme yrityksillä on ollut paljon työtä koronasta ja valitettavasta Ukrainan sodasta huolimatta. Valmet Automotive ilmoitti juuri positiivisen uutisen uuden automallin saamisesta tuotantoon ensi vuonna. Tosin samanaikaisesti tuotannossa on ollut vaihtelua, niin kuin teollisessa tekemisessä aina on.

On merkille pantavaa, että paine energiatehokkaisiin ja ympäristöystävällisiin ratkaisuihin näkyy kaikessa tekemisessä myös meillä. Tässä teollisuuden kehityksessä olemme aivan eturintamassa Suomessa ja koko Euroopassa. Uskon tämän heijastuvan pitkälle tulevaisuuteen kaupunkimme ja koko seudun myönteisessä kehityksessä. Esimerkkinä vaikkapa aurinkosähköpuiston kehityshanke Kalannin metsiin. Jo toteutettu junaradan sähköistäminen kuuluu myös ehdottomasti tähän kategoriaan. Nyt sen jatkona on panostaminen seudun saavutettavuuteen aloittamalla henkilöjunaliikenne. Väitän, että kun se tapahtuu, etenemme kukonaskeleella vetovoimaisuutemme edistämisessä.

Usein kuulen sanottavan, että Uusikaupunki on pussin perällä ja se muka rajoittaa kehitystämme. Asia on juuri päinvastoin: olemme pussin suulla, Itämeri-satama tuo meille mahdollisuuksia. Tätä sijaintia olemme hyödyntäneet jo vuosisatoja. Satama on ollut erittäin tärkeä toimija ja mahdollistaja. Satama ja sen kehittäminen on elinkeinoelämämme kasvun kulmakivi.

Suurin elinkeinoelämän ja myös julkisen puolen haaste on osaavan työvoiman löytäminen. Työpaikkaomavaraisuutemme taitaa olla jo 120 prosenttia. Samanaikaisesti meillä on 600 työtöntä työnhakijaa ja kuitenkin sama määrä avoimia työpaikkoja. Emme ole löytäneet tähän ongelmaan vielä ratkaisua. Sen suhteen työtä on tehtävä rankasti.

Kuntien ja kaupunkien toiminta muuttuu ensi vuonna ratkaisevasti, kun sote-laki astuu voimaan. Meiltä noin 400 työntekijää ja yli puolet budjetista siirtyy maakunnallisen hyvinvointialueen hallintaan. Varsinais-Suomeen muodostuu suuri taloudellinen yksikkö hallittavaksi: 400 000 asukasta, 22000 työntekijää ja talous runsaat 2 miljardia vuodessa. Itsekin siellä hallinnossa mukana olevana toivon, että uskallamme tehdä rohkeita ratkaisuja, jotta koko maakunta hyötyy ja kehittyy. Pitää löytää yhteinen tahto, jolla turvataan hajautetut peruspalvelut ja ainoastaan erikoispalvelut keskitetään.

Meille kunnille tämä muutos tarkoittaa merkittävää toiminnan supistumista. Koko organisaatio- ja hallintorakenne on mietittävä uudestaan. Toimintamme keskittyy peruskoulutuksen, hyvinvoinnin ja vapaa-ajan sekä kulttuurin kehittämiseen ja elinvoimaisuudesta huolehtimiseen. Sen lisäksi perusinfran hoito jää kunnille.

Olemme tähän muutokseen varautuneet jo viime valtuustokaudella, kun yksimielisesti päätimme rakentaa uuden hyvinvointi- ja sivistyskeskus Wintterin. Se on kaupunkimme historian suurin investointi. Uskon, että se on yksi tärkeä kulmakivi, kun kaupunkimme uutta kasvua tehdään.

Myös seudun kuntien yhteistyön voimakas lisääminen lisäisi alueemme vetovoimaisuutta. Olemme valmistelemassa yhteistä Visit Vakka-Suomi -hanketta seudun matkailun kehittämiseksi. Näen Vakka-Suomen tulevaisuuden hyvin valoisana.

Tulevaisuudessa vapaa-ajan ja kulttuurin merkitys korostuu. Kaupungissamme tehdään paljon töitä viihtyvyyden eteen. Nyt julkisuutta paljon on saanut Alinenkatu kivetyksineen. Uskon, että sekin ratkaisu on hyvän tulevaisuuden investointi. Liian vähän julkisuutta on saanut Kaupunginlahden kunnostus. Siitä suurkiitos tekijöille ja erityisesti Vannaksen säätiölle, joka vuosi toisensa jälkeen on avustuksillaan kaupunkia kaunistanut.

Crusell-viikko kaikkine toimintoineen on ylivoimaisesti kansainvälisin tapahtuma seudullamme. Sen taustalla on tositarina, jonka päälle on rakennettu uskottava Crusell-viikko. On maailman luokan esiintyjiä, runsaslukuiset konsertit eri paikoissa, koulutusta ja kilpailuja. Nyt tapahtumaa vahvistetaan edelleen palkkaamalla toiminnanjohtaja. Crusell menestyy ja kehittyy myös tulevaisuudessa.

Mauri Kontu

kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (kesk.)