Uusikaupunki mallina muille

0

Tulevaisuudentutkija Ilkka Halava koulutti maanantaina Uudenkaupungin opettajia. Halava avasi opettajille tulevaisuuden näkymiä, jotta opettajat osaavat valmentaa lapsia ja nuoria tulevaisuuteen.

Halava on tuttu mies kaupungissamme. Hän on viihtynyt kesäisin Uudessakaupungissa ja ollut myös puhujana Rauhan Symposiumissa. Halava toi opettajien koulutustilaisuudessa esille kiinnostavia näkökulmia tulevaisuuteen ja myös Uuteenkaupunkiin.

Kun täällä helposti ajatellaan, että kehityksen tiikerinloikat tehdään suurissa kaupungeissa, Halava ei nähnytkään asiaa niin. Hän huomautti, miten Uudessakaupungissa on jo jotain sellaista, mihin muualla vasta pyritään. Halava kertoi, miten suurten kaupunkien sisään rakennetaan ”uusiakaupunkeja”. Tällä hän tarkoitti kompakteja, vartin keskustoja, joissa on lyhyt matka kaikkialle.

Takavuosina suuret kaupungit keskittivät voimakkaasti palvelujaan. Pieniä päiväkoteja, kouluja ja terveysasemia suljettiin ja rakennettiin isoja keskittymiä. Pankit ja muut kaupalliset palvelut karkasivat lähiöistä suuriin kauppakeskuksiin. Nyt suunta on toinen. Autokaupungeista muokataan kävelykaupunkeja, jotta ilmastopäästöjä pystytään vähentämään. Suuret kaupungit rakentavat pieniä, vartin keskustoja. Kuten Halava totesi, Uudessakaupungissa on juuri tällainen vartin keskusta.

Uudenkaupungin keskusta on tosiaan hyvänkokoinen. Wintteri niputtaa palvelut vielä lähemmäs toisiaan. Myös Lokalahdella, Pyhämaalla ja Kalannissa on omat vireät keskustansa. Uusikaupunki on tehnyt myös tärkeän linjauksen, kun kaupungin arkkitehtuuripoliittisessa ohjelmassa (Apoli) painotetaan kylien merkitystä ja kehittämistä.

Pienet keskustat voivat olla hyvinkin elinvoimaisia. Tästä hyvä esimerkki on Kalannin keskusta, joka vielä muutama vuosi sitten oli melko hiljainen. Männäisten tori ry on herättänyt keskustan eloon.

Teija Uitto