Uusikaupunki – rauhan pääkaupunki

0

Viime perjantaina yli 50 rauhan ja kehitysmaiden tutkijaa matkasi Helsingistä ja Tampereelta Uuteenkaupunkiin. Tämä huippututkijoiden joukko tuli pitämään ensimmäistä yhteistä seminaaria kaupunkiimme. Tapahtumasta ollaan tekemässä perinne ja sen on tarkoitus vuorotella Rauhan Symposiumin kanssa.

Idea joka toisena vuonna Uudessakaupungissa järjestettävästä TAPRIn, Helsingin yliopiston ja Suomen Rauhanpuolustajien yhteisestä seminaarista on lähtenyt arvostetulta tutkijalta Tuomo Melasuolta, joka on osallistunut kaikkiin kolmeen järjestämäämme symposiumiin. Seminaarin järjestäminen Uudessakaupungissa on hieno päätös järjestäjiltä, sillä tapaamisen järjestäminen Tampereella tai Helsingissä olisi ollut paljon helpompaa.

Uusikaupunki sai olla kaksi päivää kokoaan suurempi yliopistokaupunki, kun alansa huippututkijat jakoivat kokemuksiaan ja viimeisintä tutkimustietoa omalta eritysalaltaan – ja sitä ei jaettu vain tutkijoille, vaan tilaisuus oli kaikille avoin.

Ensi vuoden elokuussa vietämme IV Rauhan Symposiumia. Sen teemana tulee olemaan Viro, mikä oli Suomen Tiedeseuran toive ja ehdotus. Suomen Tiedeseuran vuosijuhlassa Uusikaupunki ja symposium sai osakseen valtavasti positiivista huomiota.

Kävin Suomen Tiedeseuran edustajien kanssa Viron tiedeakatemiassa kysymässä heitä tapahtumaamme yhteistyökumppaniksi. Tiedeseuran puheenjohtaja ja pääsihteeri kertoivat tapahtumastamme ja kaupungistamme niin huikean hienolla tavalla, että olisin suonut jokaisen kaupunkilaisen kuulevan saamamme kehut. Ensi kesänä meillä onkin kaupunki täynnä Suomen ja Viron tieteen huippunimiä ja lapsetkin tulevat saamaan oman symposium-päivänsä.

Rauhan Symposiumin idean isä, professori Wolfgang Lutz, toivoi että kaupungissamme näkyisi tuo historiallinen rauha muutenkin kuin vain torin muistomerkin kautta. Ensimmäisessä symposiumissa vuonna 2017 tulevaisuuden tutkija Ilkka Halava sanoi, että onpa mielenkiintoista – kukaan ei puhu rauhasta, mutta Uudessakaupungissa on rauhan ympärille rakennettu kokonainen tapahtuma.

Tänään rauhasta puhuvat kaikki. Ensimmäisessä symposiumissa annettiin myös idea, että voisimme tarjota maailman huippuyliopistojen avoimia luentoja Crusellissa suoratoistopalvelun kautta asukkaillemme – ehei, me tuomme luennoitsijat Uuteenkaupunkiin ja näin kaupunkimme voi olla kaikille avoin yliopistokaupunki muutamana päivänä vuodessa, ihan livenä.

Minulla oli ilo ja kunnia pitää yksi tervehdyspuheista rauhan ja kehitysmaiden tutkijoille. Puheenvuorossani julistin rohkeasti, että Uusikaupunki on rauhan pääkaupunki Suomessa – me voimme olla sitä, mutta vain jos olemme ja haluamme olla sitä yhdessä.

Jaana Vasama

Tuglas-seuran

toiminnanjohtaja