Vahteruksella tuplajuhlat – Toimitusjohtaja Mauri Konnulla ja yhtiöllä tasavuosia

0
Teollisuusneuvos, toimitusjohtaja Mauri Kontu seisoo uudessa hallitilassa. Vahteruksen tilauskanta on vain vahvistunut korona-aikana.

Vahteruksella Kalannissa valmistaudutaan tällä viikolla ottamaan vieraita vastaan. Torstaina juhlitaan toimitusjohtaja, teollisuusneuvos Mauri Konnun 70-vuotispäiviä ja perjantaina kutsuvieraita tulee juhlistamaan Vahterusta sekä tutustumaan yhtiön uuteen teollisuushalliin, joka otetaan käyttöön loppuvuodesta.

– Vahterus täytti 30 vuotta korona-aikana, mutta vasta nyt pääsemme juhlistamaan tasavuosia oman porukan ja läheisten kesken, Kontu sanoo.

Kontu itse istuu haastatteluhetkellä rennosti Vahteruksen kokoustilassa ja tarjoilee kahvia. Hän neuvoo maustamaan kahvin hunajalla.

– Kahvin kitkeryys pehmenee hunajalla, usko vaan, Kontu naurahtaa huomatessaan toisen epäilevän katseen. Juuri tällä asenteella Kontu on vienyt yhtiötään ja myös Uudenkaupungin asioita eteenpäin: idearikkaudella ja rohkaisemalla muita.

– Ihminen ei saa aikaan mitään yksinään. Kaikki tehdään yhdessä, porukalla opitaan ja porukka opettaa.

Yhdessä eteenpäin on Konnun motto.

Vahteruksen perustaja Mauri Kontu muistuttaa, miten esimerkiksi Vahterus sai alkunsa. Rauma-Repolan Uudenkaupungin telakalta irtisanottiin 90-luvun laman alla sata työntekijää, myös hänet. Kontu toimi pari vuotta Konplan Oy:n toimitusjohtajana, mutta ajatuksissa muhi idea.

– Aloimme kehittää täysin uudentyyppistä lämmönsiirrintä perustuen työkokemukseen, jota minulla oli tiiviisteellisen levylämmönsiirtimen suunnittelusta ja valmistuksesta telakalla.

Kehitystyön tuloksena syntyi hitsattu levylämmönsiirrin – ensimmäinen laatuaan koko maailmassa.

Vahterus perustettiin Kalantiin vuonna 1990 kolmen ihmisen voimin Kontujen kotitilan navettaan. Jo silloin mukana oli Maurin tärkein ja rakkain työkaveri, hänen oma vaimonsa Sinikka Kontu .

– Sinikka pitää huolta talousasioista, minä olen tämmöinen taivaanrannanmaalari, Mauri Kontu toteaa.

Lisäksi hän kiittelee kaksosveljeään, Aappo Kontua , joka on ollut alusta alkaen Vahteruksen hallituksen puheenjohtaja. Molemmat veljekset ovat diplomi-insinöörejä, Mauri Kontu on konetekniikan ja Aappo Kontu sähkötekniikan.

– Myös maanviljelijävanhempani ja siskoni Kristiina ovat olleet tärkeitä tukijoita.

Vahteruksen alkutaival ei mennyt ruusuilla tanssien. Ensimmäinen lämmönsiirrin ei menestynyt markkinakilpailussa.

– Olimme messuilla Saksassa, kun toisen alan ihminen tuli kysymään lämmönsiirtimestämme, että voisiko sitä käyttää jäähdytystekniikkaan. Se keskustelu toi kokonaan uutta ajattelua. Näin yhtiömme on kasvanut aina: asiakkaat ovat vieneet meitä eteenpäin, Kontu sanoo.

Hän suhtautuu menestykseen hyvin nöyrästi, sillä elämästä ei koskaan tiedä. Sen Kontu oppi nuorena isänä. Perheeseen syntyi kolme lasta, joista nuorin, Mikko, menehtyi tapaturmaisesti vain 8-vuotiaana.

– Ei lapsen kuolemasta toivu, enkä koskaan haluakaan toipua, Kontu sanoo. Hänen kasvoistaan näkee, että suru on läsnä isän elämässä.

Perhe on kuitenkin kasvanut. Tytär Hanna ja poika Matti ovat mukana kasvattamassa Vahterusta yhtiönä, poika asuu perheineen Uudessakaupungissa ja tytär Tukholmassa. Lapsenlapsiakin on kertynyt jo kuusi, kaksi nuorinta syntyi tänä kesänä.

– Perhe on keskeinen asia elämässäni. Sanon aina työntekijöillekin, että hoida terveyttäsi ja läheisiäsi huolella. Elämää pitää olla myös Vahteruksen ulkopuolella.

Mauri Kontu sanoo olevansa kiitollinen siitä, että on saanut olla niin monessa mukana, kuten nyt valtuuston puheenjohtajana ja aluevaltuutettuna. Eduskuntavaalit ovat keväällä ja häntä on jo pyydetty ehdokkaaksikin.

Kontu on henkeen ja vereen kalantilainen ja vakkasuomalainen. Hän haluaa viedä kaikin tavoin tätä seutua eteenpäin.

– Autotehtaasta aina puhutaan, miten henkilöstötarve vaihtelee. Mutta mikä muu tehdas on kasvanut, kehittynyt ja työllistänyt yhtä paljon Suomessa, hän muistuttaa arvostelijoille.

Kontu näkee, että elinkeinoelämän monipuolistuminen kuitenkin Uudenkaupungin kannalta tärkeää ja siihen meillä on kaikki mahdollisuudet:

– Täällä on jo hyvin työpaikkoja. Se on merkittävää, sillä kaikki hyvinvointi tulee lopulta yritysten kautta.

– Meillä on teollisuustyöpaikkoja alueella 5000–6000. Uskon, että niiden lisäksi meillä on paljon käyttämätöntä resurssia.

Hän uskoo, että Wintteri ja ”Vakka-juna” lisäävät entisestään alueen elinvoimaa. Vakka-junalla hän tarkoittaa henkilöjunaliikennettä Turun ja Uudenkaupungin välillä.

– Matkailussa on vielä paljon potentiaalia. Tästä syystä tänne pitää perustaa Visit Vakka-Suomi – osakeyhtiö, jonka osakkaina olisivat kunnat ja yrityksiä.

Kontu arvelee, että esimerkiksi teollisuusmatkailu voisi vetää tälle alueelle turisteja.

– Kun aikanaan autotehtaalla järjestettiin esittelykierroksia, niissä kävi vuosittain jopa 40 000 kävijää, hän muistelee.

Matkailijoille voisi esitellä myös alueen saaristoa, maataloutta ja historiallisia kohteita.

– Kunhan saadaan se Vakka-juna, meille avautuu paljon mahdollisuuksia.

 

Vahterukselle uusi tehdashalli

Vahteruksella menee paremmin kuin koskaan. Toimitusjohtaja Mauri Kontu kertoo, että yhtiön tilauskanta on vain vahvistunut korona-aikana.

– Kun aiemmin tilauskantamme oli vuosittain 20–30 miljoonaa euroa, nyt se on yli 50 miljoonaa euroa.

Yhtiössä nähdään, että kasvumahdollisuuksia on yhä, sillä lämmönsiirtimet ovat osa sitä kokonaisuutta, jolla pyritään tekemään energiatehokkaita ratkaisuja.

– Olemme ikään kuin pullon suulla, Kontu kuvailee.

Lisäksi Vahteruksen markkinaosuus maailman markkinoilla on vielä pieni, sitä on mahdollisuus kasvattaa.

Vahteruksella on myös varauduttu kasvuun. Kaikessa hiljaisuudessa Männäisiin Vahteruksen teollisuushallin taakse on rakennettu uusi toinen Halola-halli, jossa on noin 3000 neliötä. Halli otetaan käyttöön loppuvuodesta. Kaikki Vahteruksen hallit on nimetty Kalannin kylien mukaan.

Kasvulle on Konnun mukaan vain yksi hidaste: työvoimapula.

– Palkkaisimme heti 20 työntekijää lisää, kun vain sopivia löytyisi. Tämä työvoimapula on yritysten käsissä, ei tätä oikein muuten ratkaista, hän on päätynyt miettimään.

Vahterus on hankkinut työvoimaa räätälöidyllä koulutuksella. Nyt eniten lisää työvoimaa tarvittaisiin hitsauspuolelle, mutta myös suunnitteluun. Kontu rohkenee sanoa ääneen myös, mistä Suomessa ei julkisuudessa puhuta. SDP:n puheenjohtajana toimineen Antti Rinteen tokaisu ”synnytystalkoista” ja sen jälkeinen kritiikki on vaientanut keskustelun.

– Syntyvyys on liian alhainen. Työvoimapulaa voidaan yrittää ratkoa maahanmuutolla, mutta ei sekään välttämättä tätä työntekijäpulaa ratkaise, Kontu sanoo.

Vahterus työllistää yli 380 henkilöä Suomessa ja toimipisteissään Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Saksassa, Kiinassa, Ruotsissa, Tanskassa, Ranskassa ja Australiassa.

Kolmenkymmenen toimintavuotensa aikana Vahterus on valmistanut yli 60 000 Plate & Shell -lämmönsiirrintä asiakkaille ympäri maailmaa; vuosittain vain 5 prosenttia tuotteista jää Suomeen.

 

Mauri Kontu

Syntynyt Kalannissa 11.8.1952

Koulutus: Uudenkaupungin lukio, Tampereen teknillinen korkeakoulu, Turun kauppakorkeakoulu eMBA

Perhe: vaimo Sinikka Kontu (os. Tyynelä), lapset Hanna, Matti ja Mikko

1987 – 1990 Konplan Oy/Ukiplan Oy, toimitusjohtaja

1976 – 1987 Rauma Repola, suunnittelija ja projekti-insinööri, tuotekehitysinsinööri, tuotepäällikkö

Viimeisimmät tunnustukset: 2022 Kasvuryhmä-yhteisön Kultainen kuokka, 2021 presidentin myöntämä teollisuusneuvoksen arvo, 2015 presidentin myöntämä kansainvälistymispalkinto, 2012 Vuoden Johtaja, Turun Yliopisto Kauppakorkeakoulu, 2010 Suomen Yrittäjien valtakunnallinen Yrittäjäpalkinto

Tämänhetkiset luottamustoimet: Uudenkaupungin valtuuston puheenjohtaja, hyvinvointialueen aluevaltuutettu ja konsernijaoston jäsen, maakuntavaltuuston jäsen

Muut toimet: maanviljely Vahteruksen kylässä Kalannissa sekä harrastaa juoksua ja hiihtoa VahterusRingissä omaksi terveydekseen