Vakka-Rastin juhlissa suunnistettiin

0
Juhlametsään Pyhämaassa suunnistivat Antero Pesola (vas.), Timo Penttilä ja Juha Nevavuori.

Viisikymppisen suunnistusseuran Vakka-Rastin jäsentilaisuudessa perjantaina Pyhämaassa tietysti suunnistettiin, peräti uudella kartalla. Muuten juhlaohjelmassa oli historiaa, ansiomerkkien jakoa, musiikkia ja vuosikymmenten aikaisten tuttujen tapaamista.

– Olipa rankka reissu, huokaisi Vakka-Rastin 86-vuotias Raili Vienola , kierrettyään paikottelusuunnistuksen radan Pyhämaassa.

Hymy kuitenkin karehti seuran kunniajäsenen suupielissä niin, että ei se lopulta varmaan niin kamalaa ollutkaan.

Juhlaillan lajina oli latusuunnistuksena paremmin tunnettu muoto. Juhlatoimikunnan puheenjohtaja Pentti Karru oli jopa tehnyt uuden, pienen alueen kartan Nuorisoseurantalon maastosta.

– Hieno maasto, ei hakkuujätettä missään. Kartan nähneet paikalliset ihmiset ovat jo ihan hiukan kiinnostuneet suunnistuksen opettelusta ja karttamerkeistä, kehaisi Karru.

Myös lokalahtelainen kokenut kilpailija Matti Salonen oli innoissaan lajimuodosta. Tällä kertaa ei ollut vauhdin hurmaa, kun Koitto Verhan laatimalla radalla ei otettu aikaa.

– Ensimmäistä kertaa tänä vuonna en tehnyt suunnistamisessa yhtään virhettä. Ja sitä paitsi sain ensimmäisen palkinnonkin tänä kesänä, myhäili Matti kiinnittäessään rintaansa seuran myöntämää kultaista ansiomerkkiä.

Rennon juhlan vakavammassa osiossa Vakka-Rastin puheenjohtaja Heli Jalava kiitteli sitä, että taas päästiin koolle tällaiseen yhteistilaisuuteen. On maailmassa ollut vaikeuksia jo parin vuoden ajan.

– Suunnistus on hieno koko perheen harrastus. Se yhdistää monia sukupolvia, kuntoa ja virkistystä hakevien osallistujien ikäeroa voi olla jopa 80 vuotta, sanoi Jalava.

Pyhämaan tilaisuudessa jaettiin huomionosoituksia perustaja- ja kunniajäsenille. Seuran kaikki seitsemän kunniajäsentä olikin paikalla, ja lisäksi mukaan pääsi kaksi yhdistyksen perustajajäsentä.

Suomen Suunnistusliiton myöntämiä ansiomerkkejä luovutettiin aktiivisille rastilaisille, joista monet ovat harrastaneet seura- ja hallintotoimintaa jopa vuosikymmenten ajan.

Vakka-Rastin omia kultaisia ansiomerkkejä luovutettiin tilaisuudessa 15 kappaletta. Seuran historiaa kerrattiin vanhoilla, muistorikkailla videoilla. Illan musiikista huolehtivat Riitta ja Ari Hirvonen sekä seuran omaa marssia rytmittänyt Pekka Harmovaara .

Veijo Viitanen

Vakka-Rastin juhlavuoden ansiomerkit

Suomen Suunnistusliiton myöntämät hopeiset ansiomerkit: Pentti Karru, Outi Nurmi, Timo Penttilä, Riku Salminen ja Veijo Viitanen.

SSL:n myöntämät plaketit, kultainen: Pekka Raula; hopeinen Aarre Salmi ja Koitto Verha; pronssinen Maija Verha.

SSL:n pronssiset ansiomerkit: Leo Koistinen, Maaria Ritasalo, Teuvo Suikkanen, Hanna Helin-Luotonen, Heli Jalava ja Pasi Nurmi.

SSL:n tunnustusmerkit: Timo Helin, Kari Jalava, Päivi Miettinen, Pirjo Nousiainen, Minna Oikarinen, Harri Salminen, Teijo Sirniö, Timo Tuominen ja Juho Vironen.

Vakka-Rastin kultaiset ansiomerkit: Anneli Heikkilä, Markku Heikkilä, Mikko Itäranta, Enni Jalava, Mari Jalava, Matti Jalava, Merja Jylhä-Ollila, Antti Karru, Lea Kivelä, Tuula Koistinen, Tapani Leppilahti, Pekka Paukku, Päivi Ruusuvuori, Matti Salonen ja Toni Toivonen.