”Valmet Automotivella on oppinut vastaamaan haasteisiin”– Tomi Salo siirtyy Compass Groupille hr-johtajaksi

0
Tomi Salo ja pikku-Aila käyvät Pakkahuoneella jatkossakin, sillä perheellä on mökki Lepäisillä.

Autotehtaan hr-johtaja ja Uudenkaupungin valtuutettu Tomi Salo sai keväällä puhelun, johon ei voinut vastata kieltävästi. Headhunterit ovat soitelleet Salolle aiemminkin, mikä ei ole ihme, kun kyseessä on Valmet Automotiven huimaan kasvuun osallistuneesta hr-johtajasta.

Nyt Salo on lähdössä autotehtaalta, itse asiassa perhe asuu jo Turussa.

– Päätimme muuttaa Turkuun puutaloon, kun olemme tottuneet puutalossa asumaan, Salo virnistää. Hänestä on helpompi jäädä sentään samaan maakuntaan, jossa Uusikaupunki sijaitsee ja Turusta on lyhyt matka mökille Lepäisiin.

Salon uusi työpaikka on kuitenkin Helsingissä. Hänet on valittu Compass Groupiin johtajaksi, joka vastaa Suomessa ja osin koko Pohjoismaissa ihmisistä ja työkulttuurista. Hr-hommista on siis edelleenkin kyse. Compass Group nimenä ei paljon kerro suomalaisille, vaikka kansainvälisesti yhtiö on tunnettu. Compass Group on se firma, joka osti Fazerin ruokapalvelut. Yhtiö työllistää Suomessa vajaa 4 000 ja Pohjoismaissa noin 12 000 henkilöä.

– Minut palkattiin muutosjohtajaksi ja se tässä haasteessa kiehtookin.

Salo on Valmet Automotivella oppinut tarttumaan räväkästi uusiin ja suuriin haasteisiin. Se on ollut autotehtaan strategiana ja toiminut äärimmäisen hyvin.

– Autotehtaan menestyksen siemenet kylvettiin 2010-luvun vaihteessa. Ennen Mersun ja Daimlerin sopimuksia elettiin vaikeita aikoja, mutta niistä vuosista selvittiin.

Vuosi 2017 oli etenkin hr-puolelta mestarinäytös, kun Uuteenkaupunkiin palkattiin vuodessa yli 2 000 uutta työntekijää.

Sitten tuli korona – haaste, jota ei osattu odottaa.

– Kun maailma pysähtyi, oli pakko toimia nopeasti, jotta voitiin turvata yhtiön tulevaisuus. Yhtenä toimenpiteenä olivat henkilöstön lomautukset, Salo muistelee.

Maailma ja yhtiöiden toimintaympäristö muuttuu kiihtyvässä tahdissa ja vauhdissa mukana pysyvät vain ne, jotka kykenevät reagoimaan nopeasti. Salo arvioi, että suurin ponnistus Valmet Automotivella on ollut koko toimintakulttuurin muutos vastaamaan asiakkaiden nopeasti muuttuvia tarpeita. Se vaatii myös johtamiselta uudenlaista otetta.

– Se takaa, että autoja rakennetaan Uudessakaupungissa vielä 2050-luvullakin, hän sanoo.

Työntekijät tuskin ovat vielä huomanneet kulttuurin muutosta arjessaan, mutta se on toteutumassa. Salo sanoo, että hän lähtee nyt hyvässä vaiheessa, kun muutos on nyt saatu liikkeelle.

Salolle irtautuminen autotehtaasta ei ole mikään helppo nakki, sillä tehdas niveltyy hänen elämäänsä kiinteästi. Tomi Salo oli vasta 3–4-vuotias nassikka, kun isä tuli työnjohtajaksi autotehtaalle ja perhe muutti Kalantiin. Tomi oli ensimmäistä kertaa autotehtaalla 15-vuotiaana tet-harjoittelijana.

– Isä oli hommannut minulle jonkun tosi kenkun homman. Vannoin silloin, että ikinä en tule autotehtaalle töihin, hän nyt naureskelee. Vielä lukion jälkeenkin hän suunnitteli jättävänsä Uudenkaupungin.

Salo opiskeli organisaation johtamista Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Opinnäytetyön hän halusi tehdä mahdollisimman suurelle yhtiölle, eikä niitä Rauma – Uusikaupunki – Turku -akselilla montaa ole.

– Niinpä soitin Seppo Nikulalle , joka siihen aikaan oli autotehtaalla henkilöstöjohtajana. Kysyin häneltä, että voisinko tehdä opinnäytetyön autotehtaalle.

Opinnäytetyö valmistui ja sen jälkeen Tomi Salo löysi itsensä tehtaan hr-osastolta. Pari vuotta hän käväisi Metsolla, mutta viimeiset 14 vuotta hän on ollut Valmet Automotivella.

Salo ja perhe, eli Emmi Kielo sekä lapset Siiri, 9, ja Aila , 10 kuukautta, muuttivat elokuun alussa Turkuun. Nyt he totuttelevat Turun keskustan vilskeeseen ja opettelevat Siirin kanssa tietä uuteen kouluun. Salo myöntää, että Uusikaupunki olisi ollut hänestä parempi kasvuympäristö lapsille.

Tomi Salo ehti olla Uudessakaupungissa kokoomuksen valtuutettuna puolitoista kautta. Häntä harmittaa, ettei kaupungissa ymmärretä, kuinka hyvin asiat Uudessakaupungissa ovat.

– Uudessakaupungissa on työpaikkoja, hyvä sijainti ja kaikki asiat hyvin. Suomessa on useita kuntia, joilla on oikeasti vaikeaa, ei ole työtä ja sijainti on hankala.

Yhtenä hyvänä pointtina Salo pitää sitä, miten maahanmuuttajat ovat integroituneet kaupunkiin. Hän ennustaa, että tulevaisuudessa yksikään hoitoalan tai teollisuuden työpaikka ei voi pyöriä ilman ulkomaista työvoimaa.

– Uusikaupunki voisi enemmänkin nostaa esiin sitä, miten hyvin meillä on tämä kansainvälistyminen sujunut. Voisimme olla mallina monille muille kunnille.

Hän toivoo, että kaupungissa alkaisi uusi vaihe, syntyisi sopuisampi ilmapiiri.

– On surullista, että vielä muistellaan 30 vuoden takaisia asioita ja päättäjät nälvivät toisiaan. Olisi hyvä, jos jokainen katsoisi peiliin ja sen jälkeen eteenpäin. Uusikaupunki on hieno kaupunki.

Fakta

 

Luottamustoimiin muutoksia

Tomi Salon tilalle valtuustoon nousee Olli-Pekka Päivärinta.

Salo on toiminut myös valtuuston toisena varapuheenjohtajana. Kokoomuksen ryhmässä ei ole vielä päätetty, kuka jatkossa hoitaa tätä tehtävää.