Valtakunnallinen viestipyhiinvaellus kulki Pyhärannan ja Kalannin kautta

0
Ihodesta Rohdaisiin poljettiin vanhaa kirkkotietä pitkin.

Helatorstaina Savonlinnasta lähtenyt viestipyhiinvaellus saapui lauantaina Pyhärantaan ja jatkoi sieltä matkaansa sunnuntaina Kalantiin. Viestiä on viety koko kesä eteenpäin ja vain kulkutavat ovat vaihtuneet, välillä eteenpäin on menty kävellen, välillä autolla ja jopa kirkkoveneellä.

Reittinä on toiminut Pyhän Olavin Mannerreitti. Viestikapulana on vesipullo, jossa on puhdasta vettä. Vesi symboloi kohtuutta, kestävyyttä sekä toivoa. Vesi muistuttaa myös kestävän kehityksen tärkeydestä.

Tämä yli 1000-kilometrinen viestipyhiinvaellus päättyy 14.8. Turun tuomiokirkossa pidettävään juhlajumalanpalvelukseen. Koko matkan ajan viestin kuljettajien turvana on ollut huoltoauto, johon on saatu aina uusi kuski viestinviejien vaihtuessa.

Ihodeen viestikapula tuotiin Rauman Lapista autolla. Kapula saapui Ihoden koululle lauantaina noin kello 12, jossa se luovutettiin Pyhärannan kirkkoherra Riikka Komulle . Koululle oli järjestetty pieni kahvitus, johon osallistui jokunen paikallinen ihodelainen.

Ihodesta viestikapulaa lähdettiin kuljettamaan Rohdaisten kirkkoon yhden maissa. Viestiä oli viemässä viisi Ihoden Kirin pyöräilijää, Ville ja Laura Airila , Joni Valjola , Juho Juntunen sekä Aleksi Sato-Hunsala . Kirkkoherra Komu oli soittanut ja pyytänyt heitä mukaan pyhiinvaellukseen ja heti oli tullut myöntävä vastaus.

– Kiitos, että saatiin tätä nuorta voimaa, ei me oltaisi muuten jaksettu, Komu kiittelee.

Pyöräilijät käyttivät reittinään vanhaa kirkkotietä, jota pitkin pääsee juuri ja juuri pyörällä. Huoltoauton kuljettajana toimi Seppo Kunna . Pyöräilijöiden lähdettyä matkaan, Ihodessa järjestettiin vielä Marttojen soppapäivällinen sekä partiolippukunta Pyhärannan Korpiankkureiden iltanuotio.

Sunnuntaina urheiluseura Pyhärannan Myrsky otti kuljetusvuoron ja lähti polkemaan Rohdaisista kohti Kalannin kirkkoa. Matkaa kertyi noin 18 kilometriä ja kirkolle saavuttiin noin kello kaksitoista.

Pyöräilijät Jouni ja Tiina Mäkinen , Minna Karlund sekä Sampo ja Terhi Manni kurvasivat kirkon pihalle ja pappi Anna Savolainen toivotti heidät tervetulleiksi. Matka meritietä pitkin oli sujunut hyvin ja matkaseurakin oli mukava.

– Sää oli oikein hyvä ja muutama taukokin pidettiin, he kertoivat.

Heistä vesipullon kuljettaminen oli hieman samanlaista kuin olympiasoihtu. Erityisen hienoa pyörämatkassa oli ollut hengellisyyden ja liikunnan yhdistyminen.

– Aika kiva, että joku vie vesipulloa aina jonkun matkan ja me saatiin nyt olla tämä pätkä, Tiina Mäkinen kertoo.

Kalannin pappi Aino Savolainen oli innoissaan viestipyhiinvaelluksesta. Hänestä ajatus oli hieno ja toteutuskin erittäin onnistunut. Kirkossa alkoi kello 14 vaeltajankirkko, jossa pyöräilijät luovuttivat hänelle viestikapulan hienoin seremonioin.

– Meillä on lisäksi täällä Kalannissa pyhiinvaellusretki ja lapsiperheille pyhiinvaelluspolku, Savolainen kertoo.

Tinja Jalonen