Varjonukkeja ja työpajoja

0
Työpajoissa syntyy varjonukkeja, jotka esittävät toiveita tulevaisuudelle.

Varjo- ja nukketeatteritaiteilija Elviira Davidow on pystyttänyt Kalannin kirjastoon näyttelyn, jota on rakennettu vakkasuomalaisten lasten ja nuorten kanssa.

– Myös osa Kalannin koulu oppilaista pääsee mukaan näyttelyn tekemiseen, kertoi Elviira Davidow.

Tähän mennessä näyttely on ollut esillä Vehmaalla, Kustavissa, Taivassalossa ja Pyhärannassa.

– Kaikissa näissä kunnissa on järjestetty näyttelyn teemaan liittyviä koululaisten työpajoja ja niissä syntyneet varjonuket on liitetty mukaan näyttelyyn, selvitti Davidow.

Näyttelyn ja työpajojen teemana on rauhankasvatus. Teema pohjautuu Hanna Niittymäen kirjaan ”Ihmiseksi elämisen taito”. Kirjassa pohditaan muun muassa sitä, miten tulisi elää tavalla, joka olisi hyväksi myös muille ihmisille ja planeetalle.

– Työpajoissa oppilaat askartelevat varjonuket, joiden pitelemät maapallot sisältävät lasten ja nuorten toiveita tulevaisuuden maapallolle. Toiveet voivat olla hyvin yksinkertaisia ja konkreettisia, mutta myös koko maapallon tulevaisuutta koskevia, tiivisti Davidow.

Elviira Davidowin mielestä myös lasten ja nuorten kanssa tulee olla rohkeutta käsitellä vakavia aiheita.

– Nykypäivänä turrutamme itsemme höpöhöpö-jutuilla, kun olisi uskallettava käsitellä suuria ja vaikeita asioita. Maailmantuskaa helpottaa kuitenkin se, että voi myös konkreettisesti tehdä jotain.

Kalannin koulun oppilaista Elviira Davidowin vetämiin varjonukketyöpajoihin osallistuvat koulun 4.–5. luokkien oppilaat.

– Olen ajatellut, että muutkin halukkaat voisivat osallistua näyttelyn rakentamiseen. Heidän toivoisin ottavan käsittelyyn rauhaan liittyvän runon ja tekevän siitä noin tulitikkulaatikon kokoisen installaation ja tuovan sen tänne kirjastolle, opasti Elviira Davidow.

Näyttely viipyy Kalannin kirjaston näyttelytilassa ”Raimon kammarissa” syyskuun ajan.