Wintterin seinäelementit alkavat nousta – Heinäkuussa käyneet varkaat toivat lisätyötä

0
Wintterin työmaalle aletaan tuoda runkoelementtejä. Jouluun mennessä tontti on jo hyvin eri näköinen, toteavat projektipäällikkö Eerik Leivo (vas.) sekä aluevastaavat Markus Vartiainen (kesk.) ja Miika Nurminen (oik.).

Kesä Wintterin työmaalla on sujunut vauhdikkaasti. Koulurakennuksen, uimahallin ja monitoimihallin työt etenevät aikataulussa ja tapaturmilta on vältytty. Parhaillaan viimeistellään Pohitullin palloiluhallin viereen tulevan uimahallin pohjakerroksen valutöitä. Tällä hetkellä rakennetaan pohjakerroksen perustuksia myös tulevan koulun kohdalla.

– Uimahallin hyppyallas oli Wintterin vaativin valutyö ja siitä selvisimme kunnialla, SRV rakennuksen projektipäällikkö Eerik Leivo kertoo.

Työmaalla tehdään nyt myös salaojien ja pohjaviemäreiden rakentamiseen liittyviä maanrakennustöitä sekä putkikanaalien louhintaa.

– Enää työmaalta ei kuulu suurten räjäytysten aiheuttamaa ääntä tai synny tärinää, vaan louhinnasta lähtee hyvin pieniä tussahtelevia ääniä. Sen ei pitäisi häiritä edes viereistä koulua, SRV:n oppimisen tilojen aluevastaava Miika Nurminen kertoo.

Tällä viikolla työmaalle suuntautuva liikenne hetkellisesti lisääntyy, kun sinne kuljetetaan kädentaitotilojen elementtiseiniä useamman rekan voimin.

– Nyt pääsemme rakentamaan koulurakennuksen ensimmäisen lohkon pohjatöistä ylöspäin. Työmaalla käynnistyvät siis muualla valettujen betonielementtien kuljetus- ja asennustyöt, Leivo lisää.

Tehtaalla on valmiina odottamassa jo noin 500 seinäelementtiä. Vähitellen tehtaalla aletaan valmistaa myös kattoelementtejä ja -ristikoita.

– Työmaalla lisääntyvät ne niin sanotut näkyvät työt, kun runkoa alkaa nousta. Jouluun mennessä alue on jo täysin eri näköinen, SRV:n uima- ja liikuntahallitöiden aluevastaava Markus Vartiainen toteaa.

Työmaalla on tällä hetkellä töissä noin 40 henkilöä, joista suurin osa on alihankkijoita.

– Uusikaupunkilaisia alihankkijayrityksiä työmaalla toimii tällä hetkellä 5–6. Luku riippuu päivästä, Leivo lisää.

Monitoimihalli ja uimahalli ovat harjakorkeudessa ensi keväänä. Wintteri valmistuu kokonaisuudessaan keväällä 2025. Urakan aloittamisen jälkeen hinnat ovat nousseet liki kaikissa palveluissa ja tarvikkeissa.

Työmaalla ei kuitenkaan ole kärsitty rakennustarvikepulasta ja tarvikkeiden hintojen nousukin on tasaantumassa. Kuinka jatkuvasti nouseva energian hinta vaikuttaa Wintterin etenemiseen?

– Eniten se vaikuttaa vuoden päästä syksyllä, kun alamme tuoda peruslämpöjä vesitiiviisiin rakennuksiin, Leivo sanoo.

Wintterin työmaalla on sujunut kaikki suunnitelmien mukaan, ainakin melkein. Heinäkuussa työmaalla kävi nimittäin varkaita. Rikollisten mukaan lähti maanrakennusta tekevän paikallisen aliurakoitsijan lukitusta työmaakopista iso määrä työkoneita.

– Kontti oli tyhjennetty ja maanantaiaamuna kolme työporukkaa oli ilman työvälineitä. Varkaus hidasti hetkellisesti työntekoa, siitä tuli ylimääräistä paperihommaa ja rahanmenoa, koska oli hankittava uudet työvälineet, Leivo toteaa.

Työmaa on kiinnostanut varkaiden lisäksi myös muita kaupunkilaisia ja aitojen takana on riittänyt katselijoita. Leivo korostaa, että työmaalla ollaan positiivisin mielin siitä, että rakentaminen kiinnostaa.

– Mutta työmaata saa katsella vain porttien ulkopuolelta, eikä työmaa-alueelle saa turvallisuussyistä tulla omin luvin, hän huomauttaa.

Työmiehet ovat alkuvuodesta lähtien etsineet Viikaisten kivijalkaan rakennusvaiheessa 1950-luvulla muurattua lieriötä. Sitä ei ole kuitenkaan löytynyt.

– Minä jopa hieman loukkaannuin, kun kuulin väitteen, ettei lieriötä ole edes kunnolla etsitty. On etsitty useamman urakoitsijan ja miehen voimin. Siitä on ollut paikallisten yritysten välillä jopa hieman kisaa, että kuka sen löytää, Leivo sanoo.

– Sitä ei ole löytynyt, joten on mahdollista, että se olisi otettu pois esimerkiksi 1980-luvun remonttitöiden yhteydessä, hän lisää.

Wintterin peruskivi muurattiin kesäkuussa. Tilaisuudessa koottu lieriö on muurattu uimahallin anturaan ja tarkka kohta on dokumentoitu jälkipolvia varten.

Kaupungilla Wintterin urakasta kiinteähintainen sopimus

Moni on pohtinut sitä, että nouseeko Viikaistenmäelle valmistuvan Wintterin hinta, koska kaiken muunkin hinta nousee. Kuinka nousevat energiakustannukset sekä puun ja metallin kasvaneet hinnat vaikuttavat Wintterin kustannuksiin?

– Kaupunki on tehnyt rakennusyhtiö SRV:n kanssa kiinteähintaisen sopimuksen, joten kasvaneet kustannukset eivät tule uusikaupunkilaisten maksettavaksi, kaupungin tekninen johtaja Jari Nikkari toteaa.

– Kaupunkilaisten kannalta se on hyvä asia, mutta enhän minä toki toivo ongelmia tämän kanssa rakennusyhtiöllekään, Nikkari lisää.

Kaupungin ja SRV:n sopimukseen voi tulla yhä lisämaksullisia urakoita, mutta niistä sovitaan myöhemmin erikseen. Lisäkustannuksia on tullut tähän mennessä esimerkiksi kivihiilipikisivelyn löytämisestä sekä asbestibetonista.