Yhtenäiskoulussa odotetaan normaalia kouluvuotta

0
Seurakuntakeskuksen piha täyttyi keltanokista.

Uudenkaupungin yhtenäiskoulussa lukuvuosi alkoi varhain keskiviikkoaamuna iloisin tunnelmin. Välitunnilla raikui nauru ja lapsilaumojen juoksuaskeleet. Pihamaiseman olivat täyttäneet tutut keltaiset lippalakit.

Myös rehtori Jukka Silvola huomaa ilmassa vallitsevan innostuksen ja jännittyneisyyden.

– Lapset ovat todella pirteitä, näkyy että kesällä on levätty. Moni oppilas on sanonut, että on kiva tulla takaisin kouluun. Sitä on aina mukava kuulla, Silvola kertoo.

Yhtenäiskoulu aloitti ensimmäisen kokonaisen vuotensa seurakuntakeskuksessa, jonne koulu muutti viime lokakuussa. Rehtori kertoo kouluvuodelta odottavansa erityisesti normaaliin palaamista, nyt kun väistötilat ovat tulleet tutuiksi.

– Toki ekaluokkalaisille tämä on uutta, vaikka moni on vaihtanut läheltä. Hassua on nimittäin tuo Seikowin päiväkoti aidan toisella puolen. Yksi eskarilainen huusi aikaisemmin aidan luota, että ”ensi vuonna minä olen siellä”, Silvola nauraa.

Hän kertoo koulussa aloittaneen tänä vuonna 46 ensimmäisen vuoden oppilasta. Yhteensä 1. ja 2. luokan oppilaita on nyt yhdeksänkymmentä.

Lapset kertoivat mielellään tunnelmistaan koulun aloituksesta, ja moni ekaluokkalainen kertoi koulun alkamisen olevan kivaa.

– On kivaa tulla kouluun, ja tuntuu, että mahassa on perhosia. Aamulla jännitti, pystynkö tekemään mitään, kun jalkani on kipeä, sanoo eräs lapsista.

Särystä huolimatta oppilas pian jo juoksi luokanopettajansa luo, kun pilliin puhallettiin välitunnin päättymisen merkiksi.

Erityisluokan opettaja Mona Autio jakaa rehtorin kanssa toiveen normaaliin palaamisesta. Viime vuonna raskaita olivat väistötiloihin muuton lisäksi tiukat koronarajoitukset. Luokkia jouduttiin pitämään erillään toisistaan ja tiuhaa käsienpesua valvottiin.

– Odotetaan muiden opettajien kanssa, ettei ole isoja koronarajoituksia tänä vuonna ja päästään normaaliin koulutyöhön. Nyt kun ei ole muuttoa, niin tulee varmasti rauhallisempi kouluvuosi, Autio tuumaa.

Koulun aloitus on Autiolle jo rutiininomaista kahdenkymmenen vuoden opetustyön jälkeen.

– Jännittynein tunnelmin tulee aina lapset kouluun. On myös aina ennen ensimmäistä koulupäivää oma jännittyneisyys ja kutina sekä odottava tunnelma.

Koulu alkaa Aution mukaan muun muassa tutustumisleikeillä ja kesäkuulumisien jakamisella. 1. luokan oppilaiden kanssa käydään myös koulun tilat ja piha-alue läpi. Säännöt kerrataan ja tutustutaan koulun toimintaan.

Iines Toivonen