Yllättävä karviainen

0
Limua karviaisista.

Maa- ja kotitalousnaiset suosittelee sesongissa olevaa, runsasta satoa tuottavaa karviaista. Hieman väheksytty puutarhamarja voi yllättää: karviaista voi käyttää raparperin tavoin. Karviainen sopii niin makeisiin kuin suolaisiinkin kokkauksiin.

Tallimestarin kiisseli



4-6 annosta

5 dl karviaisia

8 dl vettä

0,5 dl sokeria

3 rkl perunajauhoja

0,5 dl kylmää vettä

Pinnalle:

3 rkl voita tai öljyä

2 rkl sokeria

2 dl (ruis)leipää pieninä kuutioina tai murskana

0,5 tl kanelia

Lisäksi: kerma- tai vaniljavaahtoa

Mittaa karviaiset kattilaan. Murskaa hieman ja kaada päälle vesi ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 5 minuuttia. Siivilöi halutessasi marjat pois, mutta marjoista saat kuitua.

Sekoita perunajauhot ja kylmä vesi. Lisää suurus ohuena nauhana kuumaan liemeen. Sekoita hiljalleen ja anna kiisselin pulpahtaa pari kertaa. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä hieman.

Valmista leipärouhe. Kuumenna rasva paistinpannulla. Lisää sokeri ja kaneli. Sekoita joukkoon leipäkuutiot, paista rapeiksi ja anna jäähtyä.

Jaa karviaiskiisseli annosmaljoihin ja ripottele leipärouhe pinnalle juuri ennen tarjoilua. Tarjoa halutessasi lisäksi kerma- tai vaniljavaahtoa.

Karviaisjäädyke kinuskilla



4 annosta

Karviaisjäädyke

2 dl karviaisia

2 dl kermaa

200 g kermaviiliä tai tuorejuustoa

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Karviaiskinuski

1,5 dl ruokosokeria

50 g voita

1 dl kermaa

2 liivatelehteä

Valmista ensin kinuski. Mittaa sokeri kattilaan tai pannulle, kuumenna ja anna paahtua kauniin ruskeaksi.

Lisää voi pieninä nokareina ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Lisää kerma ja anna kiehua koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee.

Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään.

Lisää karviaiset kinuskin sekaan. Anna kiehua muutama minuutti ja siivilöi karviaiset pois. Painele karviaisista mehu tarkkaan kinuskin sekaan. Jatka kinuskin keittämistä, kunnes seos sakenee.

Nosta liivatteet vedestä, purista ylimääräinen vesi liivatteista ja tipauta liivatteet kinuskin sekaan. Sekoita tasaiseksi.

Kaada kinuski kelmulla vuorattuun n. 1 litran vetoiseen kakkuvuokaan ja laita pakastimeen jäätymään.

Valmista jäädyke. Soseuta karviaiset esimerkiksi painelemalla ne siivilän läpi tai sauvasekoittimella surauttamalla.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon kermaviili ja sokerit. Kääntele sekaan karviaisissose.

Ota kinuskivuoka pakastimesta. Kaada jäädykemassa kinuskille ja suojaa kelmulla tai foliolla. Laita takaisin pakastimeen.

Anna jäätyä 4-6 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään. Ota tarjolle noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Kasta vuoan pohja nopeasti kuumaan veteen ja kumoa jäädyke tarjoiluvadille. Koristele esimerkiksi karviaismarjoilla ja karviaisen tai mintunlehdillä.

Karviaislimonadi



2 dl sokeria

1 dl vettä

700 g karviaisia

Tarjoiluun:

1 dl karviaismehua

3-4 dl kivennäisvettä

jäitä

Mittaa sokeri, vesi ja karviaiset kattilaan ja kiehauta. Keitä noin 10 minuuttia kannella peitettynä ja siivilöi. Anna jäähtyä ja säilytä tiiviste jääkaapissa.

Tarjoiluhetkellä laimenna mehu kylmällä kivennäisvedellä ja tarjoa hellejuomana jäiden kera.

Vinkki! Siivilään jääneen marjamassan voit käyttää kakuntäytteenä tai kiisseliin.

Reseptit: Maa- ja kotitalousnaiset

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän