YYA-sopimus on tätä päivää– nyt Venäjän kanssa

1

Kauno Pietilän kirjoituksesta otsikolla YYA, EU ja Nato (Uudenkaupungin Sanomat 18.8.) saa sen käsityksen, että YYA-sopimus päättyi Neuvostoliiton hajoamiseen; ja että ”Suomen ulkopoliittisen aseman katsottiin tällöin vapautuneen”.

Tätä kohtaa kirjoituksessa on aihetta täsmentää.

NL:n hajottua 1991 Suomi pyrki tekemään tynkä-NL:n ja sen ”perillisen” Venäjän kanssa YYA:n jatkoksi uudet sopimukset. NL-sopimusta ei kuitenkaan ratifioitu, NL:n hajottua kokonaan.

Venäjän kanssa sen sijaan solmittiin 11. heinäkuuta 1992 naapuruussopimus ”YYA2”, pitkälti YYA:n mukaisine vanhoine turvatakuineen sopimus on edelleen voimassa.

Tämä sopimus on nyt ristiriidassa Nato-sopimuksen 1945 turvatakuiden kanssa (Suomenmaa 16.5.2022). Nato kieltää tällaiset kolmannet sopimukset.

Tätä ristiriitaa ei meillä ole Nato-hankkeessa enempää käsitelty, muutamaa oikeusoppineen hautautunutta kannanottoa lukuun ottamatta.

Nato-kabinetti-keskusteluista emme toki kaikkea tiedä. Sopimuspuoli asiassa on kuitenkin Venäjä. Se on tunnetusti pyrkinyt pitämään sopimuksista hanakasti kiinni. Esimerkkinä Ukraina.

Heikki Santala

järjestöneuvos

Kauniainen

1 KOMMENTTI

Kommenttien lisääminen on estetty.