Ainutlaatuinen juhlasali puutalomiljöössä

0
Pekka ja Kirsti Ajanko avasivat keväällä Kauri saliksi nimetyn juhlatilan Sepänkadulla.

Jo 1800-luvulta peräisin oleva puutalokiinteistö Sepänkadulla on tullut kaupunkilaisille tunnetuksi osto- ja myyntiliikkeenä, bingohallina ja jopa elokuvateatteri on sijainnut paikalla noin sata vuotta sitten.

Keväästä lähtien tila on palannut sen alkuperäisen käyttötarkoituksen mukaisesti juhlasaliksi, kun kiinteistön omistajat, Pekka ja Kirsti Ajanko, nimesivät salin Kauri saliksi ja alkoivat vuokraamaan tilaa erilaisia tilaisuuksia varten.

60 henkilölle mitoitetussa salissa on kevään aikana järjestetty muun muassa kokouksia, rippijuhlia, lakkiaisia, siunaustilaisuuksia ja syntymäpäiviä.

Nimi tulee kiinteistössä 1940-luvulla sijainneesta Kauri Tuote -kemiantehtaasta, jossa valmistettiin liimoja ja rasvoja.

– Vuonna 2017 ostimme kiinteistön Jussilan suvulta, joiden omistuksessa kiinteistö oli yli sadan vuoden ajan. Mietimme pitkään, mitä me teemme salille. Sitten tuli ajatus, että kaupungissa ei hirveästi ole tällaisia keskisuuria tiloja, jossa voisi järjestää tapahtumia, Pekka Ajanko taustoittaa.

Kiinteistön historia juontaa juurensa 1800-luvulle, jolloin samaisella paikalla sijainnut rakennus paloi Ugin suurpalossa 1846. Muutama vuosi myöhemmin päärakennus rakennettiin uudelleen, mutta sivurakennukset 1880-luvulla.

Salia ja muuta kiinteistöä käytettiin aluksi vain asuintarkoituksiin ja sivurakennuksia maalaisasiakkaiden yöpymiseen. Jussilan suvulle kiinteistö myytiin vuonna 1914 Nuorsuomalaisen seuran Riennon toimesta ja vuodesta 1918 lähtien kiinteistö on kunnostettu liiketiloiksi.

Pekka ja Kirsti Ajanko halusivat kiinteistön oston jälkeen remontoida salin mahdollisimman alkuperäisen näköiseksi lattiaa ja seiniä myöden.

– Kaikki on tehty perinteitä kunnioittaen. Meiltä ei löydy esimerkiksi muovia mistään. Olemme maalanneet tilan alkuperäisillä väreillä. Tapetteja oli seinissä paljon päällekkäin, mutta olemme siihenkin yrittäneet löytää mahdollisimman sopivan paperitapetin, Kirsti Ajanko kertoo.

Yksi erikoisuus Kauri salin huonekaluissa on pöytien jalat. Ne on tehty vanhoista ompelukoneen jaloista.

Henrik Helpiö on tehnyt nämä meidän toiveesta. Hän etsi vanhoja koneita, keräsi niistä jalat ja viimeisteli jalkoihin tukirakenteet, jotta ne sopivat kannattelemaan pöytiä, Pekka Ajanko kertoo ja kiittelee Helpiötä.

Keväällä alkanut salin vuokraus sai tuulta purjeisiin ensin siunaustilaisuuksilla, kun Tanja Runola vinkkasi pariskunnalle, että keskustan alueelta puuttuu sopivan kokoinen tila siunaustilaisuuksia varten. Kesän mittaan salissa on järjestetty monenlaisia tilaisuuksia.

– Meiltä löytyy videotykki sekä sähköflyygeli, jota voidaan käyttää siunaustilaisuuksissa. Tilassa on hyvä akustiikka, Pekka Ajanko huomauttaa.

– Hienoa on ollut huomata, että Kauri sali on löydetty. Olemme vain vähän mainostaneet tätä paikkaa, mutta suusanallisesti varmaankin tieto paikasta on mennyt eteenpäin, Kirsti lisää.

Pariskunta rohkaisee tilasta kiinnostuneita olemaan yhteydessä ajoissa, sillä esimerkiksi seuraavan kahden vuoden lakkiaispäivät ovat jo varattu. Pekka ja Kirsti kehaisevat paikan ainutlaatuisuutta.

– Eräs asiakas oli tutustumassa meidän tilaan ja totesi, että tila sopii täydellisesti kaupungin puutalomiljööseen. Ei toista tällaista juhlasalia kaupungissa ole.

Fakta

Kauri salin entisiä käyttäjiä vuodesta 1918 lähtien

Pelastusarmeija.
Elokuvateatteri Kino.
Kahvila Sinisalo II.
Laivanvarustamo Tor&n.
Huonekaluliike V. Vuorinen.
Huonekaluliike Bergström.
Ugin Yhteislyseo.
Vakka-Suomen kauppaoppilaitos.
Kauppakunta Kalannin konttori.
Kirja-Vakka Oy:n konttori.
Muukkosen Kello ja Kulta.
Uudenkaupungin Kehysliike.
UU:n bingohalli.
Rekon Osto- ja Myyntiliike.

Kauri sali on mitoitettu 60 henkilölle.
Katon valaisimet ovat lähes kaikki alkuperäisiä. Iso katosta roikkuva valaisin on salia varten hankittu Helsingistä.
Vanhojen ompelukoneiden jalat toimivat myös pöytien jalkoina.