Alisenkadun ensimmäinen pihakatuosuus on auki autoliikenteelle

0
Alisenkadun väistämissäännöt muuttuvat. Remontoidut kaksi korttelia on luokiteltu pihakaduksi, jolloin jalankulkijoille on annettava esteetön kulku. Autojen ajonopeus ei saa ylittää 20 km/h. Pihakadulta tavalliselle tielle tulevat väistävät muita tienkäyttäjiä.

Sepänkadun ja Koulukadun välinen kortteli Alisellakadulla aukesi maanantaina autoliikenteelle. Katu on yhä autoille yksisuuntainen, mutta pyöräilijä saa jatkossakin ajaa molempiin suuntiin. Lähtökohtaisesti pyöräilijän paikka on ajoväylän oikeassa reunassa, oli suunta kumpi tahansa.

Katuosuus on nykyään pihakatu ja sitä kulkiessa on noudatettava pihakatuun liittyviä tieliikennelain sääntöjä. Ajoneuvolla pihakadulla ajettaessa on jalankulkijoille annettava esteetön kulku. Ajonopeus on sovitettava jalankulun mukaiseksi, eikä se saa ylittää 20 km/h. Ajoneuvolla on aina väistettävä muita tienkäyttäjiä tultaessa tielle pihakadulta eli Alisenkadun ja Koulukadun risteykseen tultaessa autoilija väistää sekä oikealta että vasemmalta tulijoita.

Jalankulkija saa käyttää kaikkia kadun osia. Esimerkiksi ajoväylän voi ylittää haluamastaan kohdasta, mutta yleiset tieliikennelain säädökset koskevat toki myös kävelijää. Tarpeetonta haittaa tai vaaraa ei kukaan tienkäyttäjä saa aiheuttaa ja jokaisella on velvollisuus ennakointiin ja oma toiminnan sopeuttamiseen olosuhteita vastaavaksi. Pihakadulla, kuten muillakin liikennealueilla, tarvitaan yhteispeliä.

Tällä hetkellä kadulle on osoitettu yhteensä neljä pysäköintipaikkaa. Lisäksi invapysäköintipaikka on sijoitettu apteekin eteen, ajoradan oikeaan reunaan. Parkkipaikat sijoittuvat Sepänkadun päähän. Torin suuntaan alue on muuntojoustavaa, eli talven tullen siihen voidaan osoittaa lisää parkkitilaa. Pyörien runkolukitustelineitä on kolmessa eri pisteessä, yhteensä 20 paikkaa.

Katutila Alisenkadun ja Sepänkadun risteyksessä on vielä työmaana, joten erityistä varovaisuutta tulee noudattaa myös sen vuoksi.