Ei hyvästejä lähijunalle

0

Maan hallitus esitteli torstaina talousarvioesityksensä ensi vuodelle. Esitys oli Vakka-Suomelle pettymys. Rahaa ei luvata Turku – Uusikaupunki -radan perusparannukseen eikä Kasitien Laitilan eritasoristeyksen rakentamiselle. Mutta jos yhtään lohduttaa, ei rahaa ole luvassa myöskään Turun Kehätien Raision risteykselle eikä Ysitielle. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) perusteli tätä niin, että uusia liikennehankkeita ei nyt Varsinais-Suomessa aloiteta, koska niitä viime vuonna aloitettiin monta ja ne on vietävä loppuun.

Lähijunaliikennettä ei silti tarvitse hyvästellä. Turku – Uusikaupunki -radalla jatkuu Väyläviraston perusparannuksen suunnittelutyö. Se valmistuu joka tapauksessa vasta ensi vuoden kesällä tai loppuvuodesta. Jos suunnitelmasta valitetaan, perusparannustyö lykkääntyisi joka tapauksessa. Rahoitusta radan perusparannukselle tuskin olisi vielä ensi vuodelle edes tarvittu.

Kuntatasolla hankkeella on kuitenkin kiire. Samanaikaisesti kun Väylävirasto suunnittelee radan perusparannusta, kuntien pitäisi varautua lähijunaliikenteeseen laitureitten, pyöräparkkien ja pysäköintialueitten suunnittelulla ja rakentamisella. Suomen Lähijunat on selkein sanoin kertonut, että se käynnistää paikallisjunaliikenteen Turku – Uusikaupunki -välillä vain, jos rahoittajia ja yhteistyökumppaneita hankkeelle löytyy. Rahoittajia tuskin löytyy, jos kunnat eivät hanketta edistä.

Uusikaupunki on jo sitoutunut hankkeeseen. Kaupunginhallitus antoi kesäkuussa Suomen Lähijunat Oy:lle lausunnon, jossa kaupunki lupasi tekevänsä kaiken mahdollisen, jotta radalle saadaan laiturit siihen mennessä, kun junaliikenne alkaa. Nyt Uudenkaupungin pitäisi saada myös muut radan varren kunnat hereille.

Teija Uitto