Eläkeliiton Kalannin yhdistyksen ruskamatka Ylläkselle

0
Veli Koljosen kelolinna.

Kello on 9.30 perjantaina 9.9.2022. Olemme paluumatkalla viikon kestäneeltä ruskamatkalta Kolarin Äkäslompolosta. Jäljellä on vain noin 12 tunnin voimia vaativa paluumatka kotiin. Nyt on hyvä aika tehdä yhteenveto retkestämme.

Tällä kertaa menomatka tapahtui yöllä. Matka oli monille uuvuttava, koska nukkuminen bussissa oli suurimmalle osalle vaikeaa. Saavuimme kuitenkin turvallisesti Vesan ja Riikan kyydissä perille lauantaina 3.9. Äkäslompoloon. Ensimmäinen päivä kului lähinnä voimien palauttamiseen ja majapaikkamme lähialueiden tutustumiseen.

Sunnuntaina kaikilla oli kuitenkin kova halu päästä vaeltamaan Äkäslompolon mainioille vaellusreiteille. Osa meistä tutustui Kesänkijärven ympäristöön. Osa kipusi Kellostapulin kautta Varkkaankurulle ja sieltä Kellokkaan vierailukeskukseen. Maanantaina suurimman osan matka suuntautui Kotamajalle ja sieltä Kukastunturin huipun kautta takasin.

Tiistaina oli retken ehkä mieleenpainuvin päivä. Ajatuksena oli käväistä vain Pallaksen maisemissa, mutta Jarmo oli onnistunut järjestämään meille mahdollisuuden vierailla taiteilija Veli Koljosen kelolinnassa Särkijärvessä rannalla, joka sijaitsee aivan Kittilä-Muonion tien varrella. Kelolinna on lähes 1000 neliön upea rakennus, joka jo itsessään on nähtävyys.

Rakennus on taiteilijan koti, mutta siellä on myös esillä monipuolinen ja laaja kokoelma monipuolisen taitelijan töitä. Käynnin kruunasi kuitenkin Veli Koljosen ja Tapio Rautavaaran äänellä laulavan Esa Niemitalon meille spontaanisti ja pyytämättä esittämä musiikki- ja lauluhetki, joka monipuolisuudellaan ja herkkyydellä mykisti meidät kaikki.

Keskiviikkona osa matkalaisista kävi ihailemassa alkavaa ruskaa Ylläksen huipulla. Osa puolestaan tutustui Aakenustunturin upeisiin maisemiin kiertäen Moloslaen, minkä rinteiltä avautuu mahtavat maisemat niin Ylläksen kuin Levinkin suuntaan. Moloslaen rinteeltä löytyy myös jäänteet rinteeseen sodan aikana tuhoutuneesta saksalaisesta Junkersin lentokoneesta.

Viimeisenä retkipäivänä Ylläksen vaellusreitistö oli tullut jo niin tutuksi, että ryhmämme jakaantui lukuisiin eri ryhmiin. Osa kävi Velhonkodalla, osa kapusi ylös Pirunkurun ja reippaimmat kulkivat lähes 20 km pitkin Lainiotunturin rinnettä Lumikurulle asti.

Kaikkien matkalaisten puolesta kiitos Eläkeliiton Kalannin yhdistykselle ja erityisesti matkan toteuttamisesta vastanneille Jarmolle, Riitalle ja Hennalle. Suuri panos matkan onnistumiselle oli myös Raittisen liikenteen kuljettajilla Vesalla ja Riikalla, jotka kuljettivat ja palvelivat meitä pyyteettömästi koko matkamme ajan.

Matkalaiset