Elsa Ankelo suunnisti SM-hopealle

0
Kesän rastiviikoilla menestynyt Elsa Ankelo suunnisti D20-sarjan SM-hopealle.

Kalannin Elsa Ankelo suunnisti hienosti hopealle pitkän matkan Suomen mestaruuskilpailussa Lappeenrannan Ylämaalla sunnuntaina. D20-sarjaan osallistui 42 kilpailijaa.

Jo lauantain karsinnan Elsa Ankelo voitti ilman täysiä panostuksia. Pyhän finaalissa oli peräti 8,2 kilometrin pituinen rata ja löydettävänä 15 rastia. Ilman vaikeuksia mitalitaival ei taittunut.

Sekä viides että kuudes rasti oli sijoitettu notkoihin, karttakuvaukseltaan hiukan vaikeasti hahmotettavalla alueella. Ensin Elsalle tuli harhailua lähes kaksi minuuttia ja seuraavan rastin notkolla puolitoista minuuttia. Tuosta kupruilusta hän lähti nousuun ja melkeinpä lentoon kuudennella tilalla.

Loppurastien onnistumiset tiesivät SM-hopeaa, hiukan yli kolme minuuttia Espoon Suunnan Hanne Hiloa hitaampana. Helsingin Emilia Tala oli pronssilla, kymmenen sekuntia Ankeloa perässä.

Kalantilainen suunnisti huomattavan sijoitusparannuksen verrattuna alkukauden SM-sprinttiin, jossa mieluisassa lajissa hän oli vasta seitsemäs. Kesän muut kisat ja rastiviikot ovat jo kulkeneet lupauksia antavasti.

D21-sarjassa myös MS Parmaa edustava Enni Jalava oli plakettipalkinnoilla, viidentenä. Sairastelu hyvin sujuneitten EM-kisojen jälkeen lienee nyt voitettu.

Naisten pääsarjassa oli 18 rastia ja matkaa noin 12 kilometriä. Odotettuna mestarina Tampereen Venla Harju puolen minuutin erolla Joensuun Marika Teiniin . Jyväskylän Tereza Janosikova oli kolmanneksi nopein, mutta ilman Suomen mitalioikeutta.

Enni Jalava jäi kärjestä 4.43 minuuttia. WRE-kilpailun sijoituksena kuudes tila ja SM-taistossa hieno palkintopaikka, viides tila.

Ykkösryhmän sarjoissa kilpaili lisäksi Kalannin Jussi Ankelo sijoittuen H18-sarjassa viidenneksi. Hän oli omaa ikäänsä vanhempien ryhmässä. Keväällähän Jussi voitti sprintin Suomen mestaruuden H17-sarjassa.

Kovin kaukana mestaruus ei Paulähteen nuorukaiselta ollut nytkään. Hän jäi seurakaverinsa Topias Muukkosen voittoajasta 2.44 minuuttia. Lenkki oli kympin pituinen ja matkalla 17 rastia.

Jussi Ankelon rastiväliajat paljastivat ison, yli viiden minuutin virheen neljännellä rastilla. Oli pulmana pieni kumpare ison suon reunassa. Sattumoisin samalla seudulla, jossa isosisko Elsakin haparoi.

Lappeenrannan Ylämaalla suunnistettiin perin lähellä itärajaa alueella, jonka erityispiirre on jalokivi spektroliitin louhinta. Ensi viikonloppuna SM-kisat jatkuvat keskeisemmässä Suomessa. Ensin lauantaina ovat keskimatkat Hyvinkäällä Kytäjän korvessa ja pyhänä viestit Hämeenlinnassa.

Veijo Viitanen