Energiakriisi johtaa ekotekoihin

0

Energiakriisi herättää tällä hetkellä ikäviä tunteita, koska sähkön hinnan kovat korotukset voivat aiheuttaa kotitalouksille ja yrityksille hyvinkin tukalia tilanteita. Yrityksille energiakriisi voi olla suorastaan kohtalokas. Haastavassa tilanteessa ovat esimerkiksi puutarha-alan yrittäjät. Kasvihuoneet tarvitsevat paljon valoa ja lämpöä.

Vaikka energiakriisi nyt ahdistaa, pitkällä tähtäimellä siitä on hyötyä. Se kiihdyttää kotitalouksien ja yritysten ilmastotoimia. Viimeistään nyt kuluttajat ja yritykset miettivät toimintaansa suhteessa energiaan sekä vaihtoehtoisia ratkaisuja. Tässä lehdessä kerromme yhden hyvän esimerkin siitä, mihin harkinta voi johtaa. Sorvakossa neljän asunnon rivitalo on hankkinut aurinkopaneelit katolle. Näin sähkön kuluttajista on tullut sähkön tuottajia.

Joka toimialalla, mutta etenkin teollisuudessa ja kaupan alalla, mietitään uusia energiaratkaisuja. Esimerkiksi Uudenkaupungin Tokmannin katolla on oma aurinkovoimala. Yksi K-kauppias keksi niinkin yksinkertaisen keinon säästää sähköä kuin irrottaa juomien kylmäkaapin töpselin seinästä.

Myös kuntien on tehtävä resurssiviisaita ratkaisuja. Resurssiviisauden päämääränä on elää maapallon kantokyvyn rajoissa niin, että luonnonvarojen kulutus on kestävällä tasolla. Uudessakaupungissa tästä hyvänä esimerkkinä on Kalantiin suunniteltu aurinkovoimala, johon kaupungin päättäjien lisäksi myönteisesti ovat suhtautuneet myös alueen maanomistajat.

Tässä tilanteessa jokainen miettii ensisijaisesti omaa tilannettaan. Toivottavasti rahkeita riittää myös siihen, että mietimme laajemmin selviämistä tästä energiakriisistä. Vastuuntuntoinen kuluttaja suosii esimerkiksi kaupassa kotimaisia vihanneksia, vaikka ulkomaisia voisi saada halvemmalla. Ostokäyttäytymisellään voi tukea yrittäjien selviämistä ja tehdä myös ekoteon.

Teija Uitto