Enterovirusepidemia jatkuu alueella – Tauti voi tarttua monella tavalla

0
Hyvällä käsihygienialla voi estää tartuntoja.

Koronapandemian rajoitustoimien vähentyessä enterovirusten aiheuttamien infektioiden määrä on lisääntynyt maailmanlaajuisesti kuluvan syksyn aikana. Varsinais-Suomessa todettiin kesällä vain yksittäisiä tapauksia ja elokuun puolivälistä lähtien tapausmäärät ovat nousseet.

– Tänä vuonna elokuun alusta ja viime viikon loppuun asti enterovirusdiagnooseja Tyksin laboratoriossa oli 103 kappaletta, kun viime vuonna samaan aikaan oli vain yksi tapaus, sanoo Tyksin molekyylimikrobiologian ja virologian ylilääkäri Tytti Vuorinen . Enterovirustutkimukseen lähetetyistä näytteistä enimmillään lähes 40 prosenttia on ollut positiivisia.

– Tällä hetkellä ei ole yhtään todettua enterovirustapausta osastolla, Tyksin lasten ja nuorten infektio-osaston osastonylilääkäri Ville Peltola sanoo.

Peltolan mukaan hoitoajat ovat lyhyitä ja viikonloppuna ei analysoida näytteitä.

– Tulokset voivat tulla vasta, kun potilas on kotiutunut. Viime viikkoina on koko ajan ollut muutamasta noin viiteen enteroviruspotilasta osastolla samaan aikaan, Peltola lisää.

Tyks kliinisen mikrobiologian laboratorio on todennut käynnissä olevan epidemian aiheuttajiksi EV-D68 ja CVA6 enterovirustyypit. EV-D68 on aiheuttanut lapsilla vaikeita hengitystieoireita, joihin on liittynyt sairaalahoitoa vaativia hengenahdistuskohtauksia. CVA6 aiheuttaa enterorokkoa, jolloin käsiin, jalkoihin, suun limakalvolle ja suun ympäristöön syntyy kivuliaita rakkuloita. Myös kynsien irtoaminen on tavallista.

– Enteroviruksia tunnetaan 116 virustyyppiä. Infektiot ovat yleisimpiä lapsilla ja nuorilla. Enterovirukset aiheuttavat tyypillisesti hengitystieinfektioita ja erilaisia rokkotauteja. Myös keskushermostoinfektiot, kuten aivokalvojen tulehdus ja aivotulehdus ovat mahdollisia, Vuorinen sanoo.

– Pääasiallinen tartuntareitti on ulosteesta käsien kautta suuhun, esimerkiksi vaipanvaihdon yhteydessä, Tyksin sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön ylilääkäri Mari Kanerva sanoo.

Enterovirus tarttuu myös hengitysteitse pisaroista ja ihorakkuloista suoraan kosketustartuntana. Tartuntojen torjunnassa yskimis- ja niistämishygienia ja hyvä käsihygienia ovat tärkeitä.